Παρουσίαση ετήσιας έκθεσης Ινστιτούτου Εργασίας

Την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όπως γίνεται κάθε χρόνο πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Το Ινστιτούτο προτείνει τη μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγικού συστήματος το οποίο θα έχει ως βάση τα παραγωγικά συμπλέγματα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ όπως είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος, «στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων θα βρεθούν η αντιμετώπιση της ανεργίας, η αύξηση της απασχόλησης, η καταπολέμηση της ακρίβειας, οι εργασιακές σχέσεις, το φορολογικό και το ασφαλιστικό».
> Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι:
1. Ο ρυθμός αύξησης των παραγωγικών επενδύσεων υπερδιπλασιάστηκε κατά το 2003 έναντι του 2002 (+12,6%, έναντι +5,7%).
2. Η ανοδική πορεία των επενδύσεων σε μηχανικό εξοπλισμό από το 1996 μέχρι το 2000 ανακόπηκε κατά το 2001-2002 αλλά επανήλθε κατά το 2003 κατά τη διάρκεια του οποίου οι επενδύσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 17% έναντι -2,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
3. Το σημερινό επίπεδο παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στο 88% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ η αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 83% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού.
4. Για να μην υπάρξει πραγματική απόκλιση κατά το 2004 των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των «15» χρειάζονται αυξήσεις των μισθών τουλάχιστον κατά 5,3%.
5. Η κινητήρια δύναμη της αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα υπήρξε η εγχώρια ζήτηση, η αύξηση της οποίας κατά 6,9% επέτρεψε τη συνέχιση της ανάπτυξης. Εν τούτοις κατά το 2004 η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση.
6. Στον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας σημειώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία σημαντικές ανακατατάξεις με μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ και αύξηση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
>«Ιλαροτραγωδία» η απογραφή των ελλειμμάτων
Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε, ακόμα, ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει μια σημαντική εσωτερική δυναμική, αλλά ζήτησε κατά τα επόμενα έτη να απομακρυνθεί η οικονομία, «με επιδέξιο τρόπο από το ευρωπαϊκό πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής». Αναφερόμενος στο θέμα της απογραφής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διαδικασία «ιλαροτραγωδία», ζητώντας να μη γίνει η απογραφή άλλοθι για ακύρωση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης. Επίσης ζήτησε να μην αποσυνδεθούν οι επιδοτήσεις των επενδύσεων από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο νέο αναπτυξιακό νόμο και επανέλαβε με έμφαση τις θέσεις των συνδικάτων κατά της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.
> Όχι αιφνιδιασμός
Απαντώντας, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, σημείωσε ότι η ΓΣΕΕ θα έπρεπε να επιθυμεί τη διαφάνεια στα δημοσιονομικά, αλλά υπογράμμισε ότι οι αριθμοί δεν θα αποτελέσουν άλλοθι για να απομακρυνθεί η κυβέρνηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τα συνδικάτα και υποσχέθηκε πολιτική εθνικής συνεννόησης.
>Κανένα χρονοδιάγραμμα
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι είναι ώρα να κυβερνήσει, σημειώνοντας ότι καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία δεν έχει προχωρήσει τους έξι τελευταίους μήνες. Ο κ. Πρωτόπαπας ζήτησε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης και άφησε αιχμές για αδράνεια που συνδέεται με σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με το σενάριο εκλογών λόγω προέδρου Δημοκρατίας μέσα στο 2005.
>Γενναία πολιτική
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κατά την ομιλία του ζήτησε μια γενναία πολιτική αναδιανομής εισοδήματος και αύξηση της απασχόλησης, ενώ υπογράμμισε και αυτός τον κίνδυνο να καταλήξει η υπόθεση της απογραφής σε άλλοθι της κυβέρνησης για την αναστολή των προεκλογικών της υποσχέσεων.
Πηγή: skai.gr