Κλείσιμο

Ο Αλ Γκορ στην Ανδρο για τη μνήμη του Μιχάλη Δερτούζου

Στην Ανδρο από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, για να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου οραματιστή της πληροφορικής, Μιχάλη Δερτούζου. Ο Αλ Γκορ έφτασε με ελικόπτερο στο νησί συνοδευόμενος από την σύζυγό του και την μία κόρη του. Το απόγευμα θα παρευρεθεί στο συνέδριο που πραγματοποιείται για την μνήμη του «γκουρού» του internet που «έφυγε» πριν από τρία χρόνια, και θα μιλήσει γι‹ αυτόν στο δεύτερο μέρος που είναι αφιερωμένο στις αναμνήσεις του Μιχάλη Δερτούζου.
Ο Αλ Γκόρ και ο Μιχάλης Δερτούζος συνδέονταν με προσωπική φιλία από την συνεργασία που είχαν το 1995 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας και στην παρουσίαση του προγράμματος των ΗΠΑ για την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο κ. Παλαιοκρασάς, ο υφ. Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας που εκπροσώπησε και τον πρόεδρο της κυβέρνησης και ο αδελφός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Αντρικός Παπανδρέου. Πολύ σημαντική ήταν η ομιλία του Νίκολας Νεγρεπόντε, διευθυντή του media Lab MIT, o οποίος χαρτογράφησε το μέλλον του διαδυκτίου.
>
Λίγα λόγια για τον Μιχάλη Δερτούζο

.
Ο Μιχάλης Δερτούζος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936, γιος του ανδριώτη ναυάρχου Λεωνίδα Δερτούζου.
Απεφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών το 1954 και σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ, ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας παίρνοντας Μπάτσελορ το 1957 και Μαστερς το 1959.
Στη συνέχεια, έγινε δεκτός στο Μ.Ι.Τ., στο οποίο αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1964 και προσελήφθη αμέσως ως Επίκουρος Καθηγητής. Το 1973 έγινε Τακτικός Καθηγητής. Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε και τη Διεύθυνση του εργαστηρίου του Μ.Ι.Τ., που μετονομάσθηκε από εκείνον σε Εργαστήριο της Επιστήμης των Η/Υ (L.C.S. - Laboratory for Computer Science), το οποίο κατέστη περίφημο. Έτσι, ο Μιχάλης Δερτούζος από τις δύο αυτές θέσεις άσκησε τεράστια επιρροή, τόσο στην εκπαίδευση των επιστημόνων των Η/Υ, όσο και στην εξέλιξη της τεχνολογίας της πληροφορικής.
Το 1976 είχε προβλέψει την ταχύτατη διάδοση της χρήσης του Η/Υ, πιστεύοντας ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, 3 στα 4 σπίτια θα είχαν Η/Υ. Το 1980, έγραψε πρώτος για την Αγορά της Πληροφορίας, ένα όραμα δικτυωμένων υπολογιστών, που θα είχε ως συνέπεια την αλλαγή σε παγκόσμια κλίμακα της συμπεριφοράς των ατόμων, της κοινωνίας αλλά και της παραγωγικής διαδικασίας, πρόβλεψη που τον κατέστησε προφήτη της νέας εποχής.
Η πεποίθησή του (και ο σχετικός αγώνας που έκανε) ότι η νέα τεχνολογία της πληροφορικής πρέπει να είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου και να συντείνει στην γεφύρωση των χασμάτων ανάπτυξης των διαφόρων κοινωνιών, τον ανέδειξε ως τον μεγάλο ουμανιστή της νέας τεχνολογίας. Στις προσπάθειές του αυτές εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η Κοινοπραξία του Παγκόσμιου Διαδικτύου - World Wide Web Consortium - που εγκατέστησε στο εργαστήριο L.C.S. του Μ.Ι.Τ., με σκοπό να βάλει τάξη στο χάος του διαδικτύου.
Το τελευταίο του μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, `Το Πρόγραμμα Οξυγόνο`, που ακόμη συνεχίζεται στο Μ.Ι.Τ. και σε άλλα ιδρύματα, αποτελεί την κοινή προσπάθεια του ακαδημαϊκού και του ιδιωτικού τομέα για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα της αγοράς και τις ανθρωπιστικές προσδοκίες της πληροφορικής.
Απεβίωσε πρόωρα και ενώ ήταν ακόμη στην ακμή της δημιουργικότητάς του, στη Βοστώνη τον Αύγουστο του 2001 και ετάφη στην Αθήνα.
Πηγή: skai.gr