Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Κηφισιάς, Μελισσίων και Νέας Πεντέλης ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας, με εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία έκαψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και δεκάδες σπίτια.

Σε επιφυλακή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπυρώσεις των εστιών φωτιάς στην Πεντέλη. Η προσπάθεια της Πυροσβεστικής εστιάζεται πλέον στη σπηλιά του Νταβέλη, καθώς το μέτωπο έχει επεκταθεί προς το Διόνυσο, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

Νωρίτερα, η πυροσβεστική κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα σε Πεντέλη, Μελίσσια και Πολιτεία.

Η φωτιά ξεκίνησε από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα και λόγω των ισχυρών ανέμων

/
• • Περίπου 10 σπίτια κάηκαν στη Νέα Πεντέλη, 15 στα Μελίσσια ενώ το απόγευμα οι φλόγες έφθασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια της Πολιτείας. Πηγές της Πυροσβετικής εκτιμούν πως πιθανόν να πρόκειται για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά άρχισε από τέσσερις εστίες ταυτοχρόνως.

Οι κάτοικοι έζησαν σκηνές πανικού, οι δρόμοι των γύρω περιοχών έκλεισαν για ώρες, ενώ για προληπτικούς λόγους
Οι νοσηλευόμενοι του Νοσοκομείου Παπαδημητρίου μεταφέρθηκαν στο Σισμανόγλειο και το ΚΑΤ.

Όχημα της Πυροσβεστικής στις φλόγες
Σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση, θα δοθεί άμεση οικονομική βοήθεια συνόλου ύψους 300.000 ευρώ για τη Νέα Πεντέλη και τα Μελίσσια και 100.000 ευρώ για το Δήμο Κηφισιάς, προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες.

Το πρωτεύον θέμα είναι να σωθούν οι περιουσίες και το πράσινο στην Πεντέλη, δήλωσε το μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Τσούρας. Τόνισε ότι για μια ακόμη φορά για άλλα σκέπτονται και συσκέπτονται και όχι γι' αυτό το πρωτεύον θέμα.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Πεντέλης, όπου δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Υποτίθεται ότι όλα τα μέτρα είχαν ληφθεί για μία περιοχή υψηλής επικινδυνότητας. Κι όμως, το πρωί, με το που ξέσπασε η φωτιά, παρότι στην αρχή η εστία ήταν μία και ήταν εύκολο να ελεγχθεί, δεν ελέγχθηκε. Και πάλι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και χάθηκαν στη συνέχεια και περιουσίες. Χάθηκαν και πολύτιμοι πόροι για το περιβάλλον, για τη ζωή μας, για την ύπαρξη των παιδιών μας.

Για
Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή όλη η Αττική είναι φιλέτο γιατί εδώ είναι το κέντρο των συμφερόντων οικονομικών και άλλων.

Την ελπίδα η έκταση της καταστροφής της Πεντέλης να μη λάβει τις διαστάσεις της Πάρνηθας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική κατόρθωσε να θέσει τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στα Δερβενοχώρια, στη Βοιωτία. Σε εξέλιξη, οι φωτιές στη Κόρινθο, στη Μεσσηνία και Θεσπρωτία. Αλλες πολύ μικρότερης έκτασης φωτιές, από τις οποίες όμως δεν έχουν απειληθεί κατοικημένες περιοχές και για τον έλεγχο των οποίων επαρκούν τα τοπικά μέσα πυρόσβεσης: στην Κορινθία και τη Βοιωτία, όπου έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο και στην Ηλεία, όπου πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση. Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Μεσσηνία, Θεσπρωτία και Τρίκαλα.
Πηγή: skai.gr