Κεφαλονιά - Ιθάκη

Βαθυγάλανες θάλασσες, χρυσές αμμουδιές, μοναδικά σπήλαια, περίεργα φαινόμενα και παραδοσιακοί οικισμοί συνθέτουν το σκηνικό του μεγαλύτερου νησιού του Ιουνίου, της
Η
Τα τελευταία χρόνια είναι ψηλά στη λίστα με τις γαλάζιες σημαίες και ξακουστή σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική ομορφιά της. Ο λόγος για την παραλία του Μύρτου με την λευκή άμμο και τα σμαραγδένια νερά. Κοιτάζοντας την παραλία από ψηλά σκέφτεσαι εδώ είναι ο παράδεισος.

Κεφαλονιά Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το Αργοστόλι στο χωριό Λάσση συναντάμε την καλά οργανωμένη παραλία του Μακρύ Γιαλού και λίγο πιο κάτω τον Πλατύ Γιαλό που αποτελεί προέκταση του Μακρύ Γιαλού. Κοντά στο Ληξούρι η παραλία Ξι. Πρόκειται για μια παραλία διαφορετική από τις άλλες. Πίσω το βουνό έχει κοπεί και μπροστά απλώνεται το γαλάζιο της θάλασσας. Κόκκινη άμμος και βουτιά στα νερά του Ιονίου.

Μελισσάνη
Την παραλία Καμίνια θα τη συναντήσετε από το χωριό Κατελειό προς τη Σκάλα. Αποτελεί τόπο αναπαραγωγής της χελώνας καρέτα – καρέτα και αν είναι περίοδος αναπαραγωγής είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να μαζέψετε το κουβαδάκι σας και στη συνέχεια να απλώσετε την ψάθα σας σε άλλο σημείο της παραλίας.

Άλλες αξιόλογες παραλίες είναι οι Άμμες στα Σβορονάτα, η Άβυθος κοντά στο αεροδρόμιο με τα βαθιά νερά , τα Λουρδάτα, ο Άγιος Θωμάς, η Σπαρτιά και η παραλία της Αγίας Ειρήνης. Οι παραλίες στην Κεφαλονιά δεν τελειώνουν εδώ, είναι αμέτρητες και σας προσκαλούν να τις ανακαλύψετε.

Στα αξιοθέατα του νησιού η λίμνη Μελισσάνη μεταξύ Αγίας Ευφημίας και Σάμης. Οι βαρκάρηδες θα σας ξεναγήσουν στη λίμνη και θα μάθετε την ιστορία της τρύπας που βρίσκεται ακριβώς από πάνω και λούζει στο φως το εσωτερικό της λίμνης. Πολύ κοντά και το σπήλαιο Δρογκαράτη με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Πλατειά Άμμος
Λίγο έξω από το Αργοστόλι, πρωτεύουσα της
Άλλο ένα από τα παράξενα γεωλογικά φαινόμενα του νησιού είναι η Κουνόπετρα. Βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού στη Παλική, κοντά στο χωριό Μαντζαβινάτα. Η φήμη του οφείλεται σε μια ρυθμική και αδιάκοπη κίνηση του βράχου.

Τα περίεργα όμως δεν σταματούν εδώ. Στις 23 Αυγούστου, στο χωριό Δεμουτσάνα γιορτάζει η εκκλησία του χωριού. Κάθε χρόνο την ημέρα εκείνη ανθίζει ένας κρίνος που μένει ξερός όλο το χρόνο.

Λίγες ημέρες πριν, τον Δεκαπενταύγουστο, στο χωριό Μαρκόπουλο και στα ερείπια του καμπαναριού της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στην Παναγία εμφανίζονται τα αγιόφιδα. Τα συγκεκριμένα φιδάκια που είναι ακίνδυνα εμφανίζονται γύρω στις 6 με 7 Αυγούστου και εξαφανίζονται ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Σάμη
Τέλος στην περιοχή Ομαλά κοντά στην κοιλάδα των 40 πηγαδιών είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, προστάτη του νησιού.

Στο εσωτερικό του ναού, σώζεται το ασκητήριο του Αγίου, το οποίο μοιάζει με σπήλαιο και για να πάει κανείς θα πρέπει να κατέβει μια σκάλα 3 μέτρων. Ο χώρος του ασκητηρίου χωρίζεται σε δύο δωμάτια , μέρη, από μια οπή.

Αυτή η τρύπα είναι πολύ μικρή, παρόλα αυτά περνά κανείς όσο μεγάλη κι αν είναι η διάμετρος του σώματός του.

Κεφαλονιά! Τόπος για ξέγνοιαστες και ήσυχες διακοπές. Νησί μυστηρίου, αξιοπερίεργων φαινομένων και γαλαζοπράσινων παραλιών.

Ιθάκη

Απέναντι από την Κεφαλονιά, το νησί του Οδυσσέα, η

Ιθάκη Η καρδιά του νησιού χτυπά στο Βαθύ την πρωτεύουσα της Ιθάκης. Στο Βαθύ, στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει ένα μικρό οχύρωμα με δύο κανόνια.

Επίσης ο επισκέπτης θα θαυμάσει το Σπήλαιο των Νυμφών όπως επίσης το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο.

Παραλία Ιθάκης
Λίγο έξω από την πρωτεύουσα συναντάμε τον οικισμό του Αγίου Ιωάννη με την εξαιρετική παραλία του Άσπρου Γιαλού. Περπατήστε ως το τέλος του χωριού για να θαυμάσετε την ελιά του Οδυσσέα, ένα ελαιόδεντρο με περίμετρο 18 μέτρων.

Ο Αετός είναι το πιο στενό σημείο του νησιού που ενώνει τη νότια και τη βόρεια Ιθάκη. Σε υψόμετρο 350 μέτρων και σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από το Βαθύ, συναντάμε την Εξωγή.

Άλλοι οικισμοί είναι ο Σταυρός, η Λευκή, ο Μάρμακας, οι Φρίκες, ο Πίσω αετός, το Κιόνι, ο Πλατρειθιάς, η Ανωγή, το Περαχώρι και η Κολλιερή.

Το νησί διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα ενώ οι έχοντες σκάφη μπορούν να κολυμπήσουν σε ανεξερεύνητες αμμουδιές. Απολαύστε τα μπάνιο σας στην παραλία του Αετού, στη Λούτσα, τα Μνήματα, το Σκίνο, το ξακουστό Γιδάκι, το Φιλιατρό.

Επίσης μπορείτε να κάνετε τις βουτιές σας στο Σαρακήνικο, στα Καμίνια, στο Άντρι, τον Πίσω Αετό, το Αμμούδι, στο Καραμαργείο, στο Περιβόλι , στο Κάθισμα, στις Αλυκές, και σε πολλές πολλές άλλες.

Ο Οδυσσέας μπορεί να αντιστάθηκε στο τραγούδι των σειρήνων εσείς όμως παραδοθείτε άνευ όρων στην ομορφιά της Ιθάκης…!
Πηγή: Βασίλης Ντέτσικας