Προσπάθεια λύσης στο εκκλησιαστικό

Ουσιαστικά θα είναι τα επόμενα 24ωρα για την έκβαση των μεσολαβητικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης με στόχο την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πλευρές εξετάζουν τις δυνατότητες απεμπλοκής τους από την κρίση χωρίς να θίγουν ώστε να αποφευχθεί η οριστική ρήξη στις σχέσεις τους.
Τη Δευτέρα η υπουργός παιδείας εξέφρασε την πεποίθηση της ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα έχουν αίσια έκβαση.
Εν τω μεταξύ, χθες ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών παρενέβη στην κόντρα των δυο εκκλησιών υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υποδεχόμενος τον πατριάρχη Γεωργίας και παρουσία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κουτέρης είπε ότι οποιαδήποτε εκούσια ή ακούσια προσπάθεια μειώσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου αντανακλά σε ολόκληρη την ορθοδοξία και η ευθύνη όλων είναι ανυπολόγιστη. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο - συνέχισε - έχει την κανονική ευθύνη του συντονισμού, της συνεργασίας των ορθοδόξων εκκλησιών και είναι χρέος όλων να σταθούν στο πλευρό του. Οι προκλήσεις της εποχής μας - πρόσθεσε - είναι επιτακτικές και δεν αφήνουν περιθώρια για διαιρέσεις. Αλίμονο - κατέληξε - αν παρασυρθεί και η εκκλησία από την πλημμυρίδα της ανθρώπινης προβολής.
Πηγή: skai.gr