H πύλη της Δύσεως

Δυτικά της Κέρκυρας περιμένουν τον επισκέπτη μερικά από τα πιο γοητευτικά, πράσινα και ήσυχα νησιά της Ελλάδας.
Οι Παξοί, νότια της Κέρκυρας, υποδέχονται τα πλοία στην γραφική τους πρωτεύουσα, το Γάη επισήμως Γάϊο , μία όμορφη, γραφική, πολύχρωμη κώμη, πνιγμένη στο πράσινο, όπως όλα ετούτα τα νησιά, τα τόσο διαφορετικά από του Αιγαίου. Πέρα από τον ΑηΝικόλα, το νησάκι που βρίσκεται μπρος από το λιμάνι, βρίσκονται τα δύο φημισμένα και πολυφωτογραφημένα αρχοντικά του το ένα μουσείο, για το άλλο ας όψεται η τηλεόραση.

Παξοί Αντίπαξοι Από τη νότιο άκρη της περατζάδας του λιμανιού του Γάη, ξεκινά μία από τις ωραιότερες διαδρομές του νησιού, η οποία οδηγεί στο νότιο άκρο του. Όσοι πάρουν το δύσκολο δρόμο, θα δουν αριστερά το Μογκονήσι, με τη βίλλα του Ανιέλι, θα περάσουν σε ένα σεληνιακό, λες, τοπίο, γκρεμών και θα εντοπίσουν εκεί, ανάμεσα στους βράχους, όμορφες κι έρημες μικρές παραλίες. Η ανταμοιβή αξίζει τον κόπο.

Το πιο τουριστικό μέρος του νησιού πάντα με δεδομένα
Το μικρό όμορφο χωριό Λογγός, με όμορφα σπίτια και το παλιό εργοστάσιο σήμα κατατεθέν, αποτελεί κέντρο για την εξερεύνηση των γύρω παραλιών. Διαθέτει, ακόμη, μία τίμια ταβέρνα στο κέντρο του κόλπου στον οποίο είναι χτισμένο ψάρι, όστρακα και μαγειρευτά.

Στο χωριό Μαγαζιά ο Πουρνάος σερβίρει τσίπουρο και μεζέδες σε μιαν όμορφη αυλή, αυθαιρετώντας χαριτωμένα στην τιμολόγηση, και από το φούρνο θα αγοράσετε αληθινό ψωμί. Από δω, από τα Μαγαζιά, θα πάρετε το δρόμο για τον Ερημίτη, στην κορυφή του γκρεμού, που σας υπόσχεται ηλιοβασίλεμα αντάξιο εκείνου της Σαντορίνης.

Η δυτική πλευρά των Παξών είναι ένας αληθινός θρύλος χάρη στις μεγάλες και μικρές σπηλιές της η κάθε μία με το δικό της χαρακτήρα. Με καϊκάκι από το νησί ή νοικιασμένο βαρκάκι, είναι μία εκδρομή που ο ταξιδιώτης οφείλει στον εαυτό του. Οι σπηλιές, το θειαφισμένο νερό, η ανακάλυψη και η εξερεύνηση μετατρέπουν την εκδρομή αυτή σε κορυφαίο σημείο της περιήγησης των μικρών κερκυραϊκών θησαυρών. Όσοι νοικιάζουν βαρκάκι ας θυμούνται να βγάλουν τη δυτική πλευρά το πρωί, πριν πιάσει ο μαϊστρος.

Παξοί Γάης
Οι Αντίπαξοι είναι όνομα και πράγμα: το μικρό αδελφάκι των
Δυτικότερα ακόμη, συναντά κανείς τις Διαπόντιες Νήσους, το δυτικό άκρο της Ελλάδας. Οι Οθωνοί, η Ερείκουσα και το Μαθράκι είναι τα μόνα τρία, από μια αρμαθιά μικρά νησιά, τα οποία κατοικούνται. Ο πλούτος των κατοίκων που δεν προέρχεται από τον τουρισμό, η πλούσια φύση και οι πεντακάθαρες θάλασσες είναι το κοινό τους. Καταπράσινα, ήσυχα, με όμορφα σπιτάκια και βίλες, κυρίως δέχονται επισκέπτες από τα περαστικά σκάφη. Λιγότεροι φτάνουν εδώ με τα πλοία της γραμμής από την Κέρκυρα.

Η Ερείκουσα, αν και πήρε το όνομά της από τα ρείκια, είναι σκεπασμένη λιόδεντρα. Το λιμάνι της, το Πόρτο, φιλοξενεί και μίαν οργανωμένη πλάζ. Η διαδρομή προς την κορυφή του λόφου που ξεκινά από το Πόρτο είναι άνετη και προσφέρει πανοραμική θέα. Οι παραλίες της είναι όμορφες και πεντακάθαρες.

Οι Οθωνοί, νησί που υποδέχεται το λιγότερο τουρισμό μεταξύ των Διαπόντιων, φιλοξενούν την σπηλιά της Καλυψώς και δύο ωραίες αμμουδερές παραλίες, την Άσπρη Άμμο στην περιοχή της σπηλιάς και την παραλία στο Φύκι.

Το Μαθράκι συνεχίζει την αμμουδερή παράδοση, με την μεγάλη παραλία Πορτέλο, πεντακάθαρη και με ρηχά νερά. Το νησί έχει υποδεχθεί αρκετούς ελληνοαμερικάνους που εγκαθίστανται εδώ αφού πάρουν τη σύνταξή τους. Το ίδιο αρχίζει να γίνεται και στις άλλες Διαπόντιες. Το κόστος των χτισίματος εδώ δεν είναι καθόλου μικρό, αφού τα περισσότερα υλικά μεταφέρονται από έξω.

Η κουζίνα των νησιών είναι η κουζίνα της Κέρκυρας. Πέρα από τα ψάρια και τα θαλασσινά, θα βρείτε μπουρδέτο, σοφρίτο, παστιτσάδα και όλες τις ξακουστές νοστιμιές της αρχόντισσας του Ιονίου. Οι Αντίπαξοι φημίζονται για το κρασί τους.
Πηγή: Λαμπρινή Χ. Θωμά