Κατάσχεση αντικειμένων αρχαιοκαπηλίας

Αρχαία αντικείμενα και άλλα λαογραφικού ενδιαφέροντος είχαν στην κατοχή τους και διαπραγματεύονταν να πουλήσουν έναντι 150 χιλιάδων ευρώ, δυο άτομα που συνελήφθησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης,

Διαπραγματεύονταν, επίσης, να πουλήσουν 29 πλαστά χαρτονομίσματα των 200 ευρώ και ένα των πενήντα.

Ζητούσαν να τους καταβληθεί το 30% της συνολικής αξίας των αντίστοιχων γνήσιων.

Οι συλληφθέντες διαπραγματεύονταν να πουλήσουν αντί 150.000 ευρώ τα εξής αντικείμενα: 1. Ζεύγος χρυσών ενωτίων, 2. Οστέινο κοχλιάριο, 3. Οστέινη περόνη, 4. Ένα χειρόγραφο βιβλιαράκι, γραμμένο στην αραβική, διακοσμημένο με φυτικά και γεωμετρικά κοσμήματα, 5. Δύο χάλκινα ειδώλια και μία χάλκινη κυλινδρική βάση, 6. Τρία χρυσά περίαπτα, 7. Δύο χάλκινα δαχτυλίδια με σφραγιδόλιθους, 8. Ένα χάλκινο ομφάλιο με λεοντοκεφαλή, 9. Ένα χάλκινο εξάρτημα ιπποσκευής κι ένα ασημένιο οθωμανικό νόμισμα, 10. Δύο οστέινοι χαρτοκόπτες, 11. Καρφίτσα σε σχήμα αετού, με ενθετική υαλόμαζα, 12. Πόρπη ζώνης, με ενθετική υαλόμαζα, 13. Γυναικεία κεφαλή από υαλόμαζα και 14. Μπρούντζινο εξάρτημα, με κριό σπαρασσόμενο από δύο λέοντες.

Τα αντικείμενα που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ και της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι αρχαιολόγοι έκριναν πως τα αντικείμενα 1 έως και 4 εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τα 5 έως και 9 αντικείμενα χρήζουν περαιτέρω εξέτασης, το 10 δεν εμπίπτει στις διατάξεις, καθώς και ότι τα 11 έως και 15, ως πιθανά αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος, πρέπει να εξεταστούν από το αρμόδιο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε έρευνα στο αυτοκίνητο του αλλοδαπού, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: μία φωτοτυπία, η οποία απεικονίζει την Παναγία τη Βρεφοκρατούσα, ένα πτυσσόμενο στιλέτο κι ένα πτυσσόμενο γκλομπ με θήκη. Εξάλλου, ο 46χρονος κατείχε, επίσης, 6 έγχρωμες φωτογραφίες, στις 3 από τις οποίες απεικονίζεται ρωμαϊκό κεφάλι, ενώ στις άλλες 3 μαρμάρινο αγγείο με δύο κεφάλια αλόγου, μία έγχρωμη φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται χάλκινο ειδώλιο με φύλλο χρυσού.
Πηγή: skai.gr