Καρναβάλι στη Θράκη

Τα ξενοδοχεία ιδιαίτερα στην περιοχή της Καβάλας παρουσιάζουν ουσιαστική πληρότητα, από άτομα τα οποία είτε μεμονωμένα είτε με γκρουπ, έχουν προγραμματίσει να βρεθούν σήμερα στις θρακικές λαογραφικές γιορτές της Ξάνθης, οι οποίες ολοκληρώνονται το βράδυ με το κάψιμο του ``Τζάρου`` και αφού προηγηθεί παρέλαση αρμάτων.
Ολα τα ξενοδοχεία στη γειτονική πόλη είναι υπερπλήρη από κόσμο, γι` αυτό και πολλοί κατέληξαν στις καβαλιώτικες ξενοδοχειακές μονάδες.
Τόσο σήμερα όσο και αύριο διοργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις για την τελευταία αποκριά την Καθαρή Δευτέρα και μεταξύ άλλων, στη Θάσο όπου αναβιώνουν στο χωριό Παναγία έθιμα διονυσιακής λατρείας με μια σειρά από αθυροστομίες, που έχουν σχέση με την εποχή μας και δε διαφέρουν σχεδόν σε τίποτα με τα όσα συνέβαιναν στην αρχαιότητα, στη Χωριστή Δράμας που για εκατό και πλέον χρόνια αναβιώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις με πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και θεωρείται η γιορτή αυτή από τις πιο αξιόλογες στο χώρο της Βορειοανατολικής Ελλάδας.
Παρόμοιες καρναβαλικές παρουσιάσεις θα γίνουν σε διάφορες περιοχές των Σερρών, του Παγγαίου Καβάλας, του Νέστου, της Κομοτηνής, της Κεραμωτής κλπ.
Σύλλογοι, δήμοι και δημοτικά διαμερίσματα εξέδωσαν ανακοινώσεις και καλούν τον κόσμο να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν, όπου θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα, φασολάδα, τσίπουρο και πολύ-πολύ κρασί.
Για την Καθαρή Δευτέρα, οι Δραμινοί θα βρεθούν στον Κορύλοβο κι εκεί ο Φυσιολατρικός Ομιλος του νομού, όπως κάνει επί πολλά χρόνια έτσι και φέτος θα κόψει, λίγο αργοπορημένα την βασιλόπιτά του και θα επακολουθήσει καθαροδευτεριάτικο γλέντι με όλα τα απαραίτητα.
Στην Καβάλα ο δήμος κάλεσε τους πάντες να παραβρεθούν στην περιοχή του Χαλκερού προκειμένου να πιάσουν το ``φίδι``, ένα έθιμο που αναβίωνε και σε αλλοτινές εποχές, όταν η καπνεργασία ήταν ο κύριο επάγγελμα στην Καβάλα κι ένα μελίσσι από 12.000 έως 15.000 καπνεργάτριες και καπνεργάτες δούλευαν στην καπνεργασία τα καλοκαίρια. Το έθιμο διατηρήθηκε μέχρι σήμερα αλλά όχι στα ίδια επίπεδα και με την ίδια αίγλη που το αναβίωναν από τις αρχές μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα οι καπνεργάτες της Καβάλας.
Η Τροχαία βρήκε στους δρόμους αφενός μεν για να παράσχει πληροφορίες σε αυτούς που κατευθύνονται στην Ξάνθη κι αλλού κι αφετέρου για να αποτρέψει ατυχήματα, αφού τόσο τα εθνικά όσο και τα επαρχιακά και αστικά οδικά δίκτυα παρουσιάζουν σχετικά αυξημένη κυκλοφορία.
Ο νομάρχης Δράμας κ. Κώστας Ευμοιρίδης και η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού ανακοίνωσαν πως θα λειτουργήσει κανονικά το Κέντρο και αναμένεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών απ` όλη τη χώρα.
Παρασχέθηκε η πληροφορία πως δεν υπάρχουν συγκοινωνιακά προβλήματα και οι οδηγοί θα μπορέσουν εύκολα να φθάσουν στις εγκαταστάσεις του Φαλακρού μέσω του Βώλακα.
Ολόκληρη λοιπόν η Βορειοανατολική Ελλάδα γλεντά σήμερα και αύριο όπως επιτάσσουν τα έθιμα και οι παραδόσεις μας.
Πηγή: skai.gr