Στη φυλακή πανεπιστημιακοί

Σε ποινές από 12 χρόνια κάθειρξη έως και τρεις φορές ισόβια καταδικάστηκαν από το τριμελές εφετείο κακουργημάτων 10 από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους στην υπόθεση υπεξαίρεσης 8 εκατομμυρίων ευρώ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, την περίοδο '9298.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι πρώην πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις Αιμίλιος Μεταξόπουλος (25 χρόνια ), Δημήτρης Κώνστας (15 χρόνια), Παναγιώτης Γιετίμης (16 χρόνια), Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος (14 χρόνια). Στο βασικό κατηγορούμενο Αντώνη Κουτσοδημητρόπουλο το δικαστήριο επέβαλε τρεις φορές ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη. Πάντως, το δικαστήριο τους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Παράλληλα, σε άλλους διοικητικούς υπάλληλους και προμηθευτές το δικαστήριο επέβαλε ποινές από 12 έως 16 χρόνια.

Τέλος, ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι με το σκεπτικό ότι λόγοι συνείδησης δεν του επιτρέπουν να κάνει αποδεκτό το αίτημα, αφού ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο.

Αθώοι κρίθηκαν οι κατηγορούμενοι Ιωάννης Καπερώνης, η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου Σοφία Καπετανάκη και η υπάλληλος του Παντείου Μαρία Αραπαντώνη.

Το χρονικό. Η υπόθεση υπεξαίρεσης στο Πάντειο αφορά διοικητικές ατασθαλίες στα οικονομικά του Πανεπιστημίου από το 1992 έως το 1998. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις προσαυξήσεις του Δημοσίου, η μαύρη τρύπα προσεγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δραχμές.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά, το 1999, των τότε πρυτανικών αρχών, βάση πορίσματος ορκωτού λογιστή. Ο τότε διευθυντής του λογιστηρίου του Παντείου και προϊστάμενος της Γραμματείας της Επιτροπής Ερευνών, Αναστάσιος Κουτσοδημητρόπουλος, κρίθηκε από την αρχή των ερευνών προφυλακιστέος. Στην έκθεσή του ορκωτού λογιστή φέρεται να πλήρωσε με χρήματα του σχετικού τραπεζικού λογαριασμού το 50% μιας μεταχειρισμένης Ferrari 355, με επιταγή ύψους 27 εκατ. δραχμών.

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα του ΣΔΟΕ, αποκαλύφθηκε ένα όργιο πλαστών και εικονικών τιμολογίων, για την έκδοση των οποίων φέρεται να είχαν επιστρατευθεί ακόμη και προμηθευτέςμαϊμού. Μάλιστα, τα ίδια τιμολόγια φέρεται να πληρώνονταν δύο και τρεις φορές.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι:

Δικαίωμα σίτισης είχαν 177 φοιτητές. Όμως οι διατεθείσες μερίδες φαγητού στους φοιτητές του Παντείου από 1/1/97 έως και 30/6/98 κόστισαν 532.110.903 δραχμές. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή, εμφανίζεται να κατανάλωσαν 1,3 εκατομμύρια μερίδες φαγητού.

Στη λίστα των προμηθευτών εμφανίζεται εταιρεία ειδών πλαστικής χειρουργικής ως προμηθευτική εταιρεία μαρμάρων, ενώ για δήθεν λογαριασμό του Παντείου φέρεται να είχαν εκδοθεί τιμολόγια για αγορές πανάκριβων ειδών υγιεινής, μαρμάρων αξίας 291 εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία, όμως, είδη φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν τελικά για τον εξοπλισμό βιλών των βορείων προαστίων, της Γλυφάδας και του Ωρωπού.
Πηγή: Φώτης Νάκος