Διαφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών, πανελλαδική απεργία ενόψει

Εμπλοκή παρουσιάστηκε, αιφνιδίως, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, για την υπογραφή της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Διαφωνία υπήρξε τόσο για τις ώρες εργασίας, όσο και για το ποσοστό της αύξησης. Η ΓΣΕΕ μιλά για «εμπαιγμό» και συγκαλεί εκτάκτως τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας, για την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας.
Την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη σύμβαση εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη μείωση του χρόνου εργασίας.
«Πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα του 35ωρου, γιατί το 39ωρο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της δημιουργίας νέας απασχόλησης και αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος ΓΣΕΕ.
Διχασμένοι οι υπουργοί Οικονομικών - Εργασίας
Κατά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΓΣΕΕ -παρουσία των υπουργών-ο κ. Χριστοδουλάκης τάχθηκε υπέρ της πιλοτικής και επιλεκτικής μείωσης του χρόνου εργασίας σε ορισμένες επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι μπορεί να μειωθεί ο χρόνος εργασίας κατά μια ώρα σε όλες τις επιχειρήσεις, αρκεί να γίνουν συγκεκριμένες αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις υπερωρίες.
Επιμένει ο ΣΥΝ στο 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών
Εν τω μεταξύ, πρόταση νόμου για την καθιέρωση 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, κατέθεσε στη Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΝ. Υπενθυμίζεται ότι είναι η τρίτη φορά που ο ΣΥΝ καταθέτει αυτή την πρόταση, η οποίος τις δυο προηγούμενες φορές καταψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
ΣΕΒ
Ερωτηθείς σχετικά για τη μείωση των ωρών εργασίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι δεν είναι αρνητικός σε κανένα ζήτημα, υπογράμμισε ωστόσο πως αυτό που θα μετρήσει στις αποφάσεις του Συνδέσμου είναι το συνολικό κόστος και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Ο κ. Κυριακόπουλος χαρακτήρισε «δύσκολη» τη διαπραγμάτευση, καθώς διεξάγεται πριν από δύο εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές και ευρωεκλογές), που προκαλούν αυξημένες προσδοκίες και αιτήματα.
Έμποροι
Από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος των Εμπόρων, Δημήτρης Αρμενάκης, όσο και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων οργανώσεων, ζήτησαν οι διαπραγματεύσεις να μείνουν μακριά από κομματικές παρεμβάσεις.
Πηγή: skai.gr