Συνέντευξη Δ. Στρατούλη στο ΣΚΑΪ 100,3

ΔΗΜ.: Ο Γιώργος Παπανδρέου χθες στο Λαύριο είπε ότι πρέπει να προσλαμβάνονται νέοι έως 29 ετών για τέσσερα χρόνια από τις επιχειρήσεις με κανονικές αποδοχές και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Πείτε μας τι είναι αυτό το πυροτέχνημα τώρα για την πρόσληψη των νέων και μάλιστα συμβολική πρόταση που κάνει ο κύριος Παπανδρέου στο Λαύριο;
ΣΤ.: Καταρχήν εμείς χθες στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αρχίσαμε να τσιμπιόμαστε όταν ακούσαμε αυτή την πρόταση. Εγώ δεν την πίστευα να σας πω την αλήθεια. Πιστεύω ότι με αυτά που εξήγγειλε ο Γιώργος ο Παπανδρέου, αν κατάλαβε τι εξήγγειλε...δεν ξέρω αν κατάλαβε, πάντως αυτό που έκανε -κατά την γνώμη μας στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς- αποτελεί ένα διαζύγιο, συγκρουσιακό διαζύγιο με τη νεολαία και με την εργασία, βάζει βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος και είναι ένα δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις που ούτε οι ίδιες το περίμεναν, ούτε σκέφτηκαν να το ζητήσουν. Γιατί είναι διαζύγιο με τη νεολαία; Για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι προσφέρει στη νεολαία μια προσωρινή απασχόληση και ανασφάλιστη απασχόληση. Δηλαδή λέει στα παιδιά «θα πάτε τέσσερα χρόνια να δουλέψετε», χωρίς διασφάλιση ότι μετά θα κρατήσουν την εργασία τους και αυτά τα χρόνια θα είναι ανασφάλιστα, ανασφάλιστη εργασία. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους νέους, τα αγόρια και τα κορίτσια που θα πάνε να χρησιμοποιήσουν αυτό το τετράχρονο, να πάρουν σύνταξη. Έπρεπε που έπρεπε να περιμένουν 37 χρόνια να πάρουν σύνταξη, τώρα προστίθενται και τέσσερα χρόνια, τα οποία δεν είναι ασφαλισμένα, δηλαδή άλλα τέσσερα χρόνια για να πάρουν σύνταξη, δε θα πάρουν ποτέ. Αρα λοιπόν πλήγμα για τη νεολαία αυτό. Το δεύτερο τώρα, για τη βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα. Δεκάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι που θα τους προσλάβουν οι εργοδότες-αν υλοποιηθεί αυτό το μέτρο- δε θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει τρομακτική απώλεια εσόδων του ΙΚΑ και του ασφαλιστικού συστήματος, αυτό σημαίνει χρεοκοπία, ποιος θα τα πληρώσει; Δε λέει. Και το τρίτο και το βασικό είναι ότι κατά καιρούς οι μεγάλες επιχειρήσεις ζητούσαν κάποια κίνητρα αναπτυξιακά, να κάνουν επενδύσεις κλπ. Δε διανοήθηκαν ποτέ να ζητήσουν ένα τέτοιο αίτημα. Και τέλος, για να κάνεις ανάπτυξη μπορεί να δώσεις και κίνητρα αναπτυξιακά, αρκεί να είναι ορθολογικά, να δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά το ΙΚΑ; Μέσω ΙΚΑ; Το ΙΚΑ είναι των ασφαλισμένων, αυτών που δίνουν εισφορές, δίνουν οι εργοδότες και οι ασφαλισμένοι, δεν είναι της κυβέρνησης να κάνει αναπτυξιακές ή κοινωνικές πολιτικές και να το διαλύει.
«Η γνώμη μας -στο Συνασπισμό της Αριστεράς- είναι ότι αν προωθηθεί αυτό το μέτρο του Γιώργου του Παπανδρέου, οδηγούμαστε σε αλβανοποίηση των εργασιακών σχέσεων και επανερχόμαστε για τη νέα τη γενιά σε εργασιακές σχέσεις γαλέρας και έγιναν αγώνες δεκαετιών με αίμα και ιδρώτα των Ελλήνων εργαζομένων και των συνδικάτων τους και των δυνάμεων της Αριστεράς για να φύγουμε από ένα τέτοιο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.
Πιστεύω ότι χωρίς να πολυμελετήσει αυτή την πρόταση την έκανε, αν την μελέτησε είναι επικίνδυνα τα πράγματα διότι είναι θατσερικότερος της Θάτσερ,.. .διότι ήθελε να κάνει και ένα αποπροσανατολιστικό τρικ για να φύγει η συζήτηση από το ότι έδιναν ψεύτικα στοιχεία για την ανεργία».
«Είχε ξεκινήσει χθες το πρωί μια ολόκληρη συζήτηση ότι η ανεργία στην Ελλάδα δεν είναι 8,9% που δίνει η κυβέρνηση, αλλά 13,2%, με συγκεκριμένα στοιχεία, διότι φάνηκε ότι μαγείρευε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αφού ο ΟΑΕΔ βγήκε με επίσημα στοιχεία και λέει ότι έχουμε πάνω από 500.000 ανέργους και άρχισε ένα σφυροκόπημα της κυβέρνησης για λαθροχειρία. Με την κίνησή του αυτή φεύγει πια από αυτό που συνέβαινε στην πολιτική αντιπαράθεση και πάει την πολιτική αντιπαράθεση αλλού. Και το τρίτο και το τελευταίο αφού είπε ο ίδιος (ο Γιώργος Παπανδρέου), παραδέχτηκε ο ίδιος, ότι ήταν μέλος αυτών των κυβερνήσεων και είναι περήφανος κλπ, η ίδια του η πρόταση δείχνει την αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αν ο ίδιος παραδέχεται ότι το εκπαιδευτικό σύστημα βγάζει παιδιά από τα Λύκεια, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και τους προσφέρει μόνο τετράχρονη ανασφάλιστη δουλειά και προσωρινή, τότε αποδέχεται τη χρεοκοπία του ασφαλιστικού συστήματος.
Και τέλος ήθελα να πω το εξής: Είναι και ηλίθιο το μέτρο -με συγχωρείτε για την έκφραση-, από την εμπειρία μου επειδή γνωρίζετε ότι είμαι και στα συνδικάτα...».
ΔΗΜ.:.. .διότι θα σουτάρουν τους πάνω των τριάντα χρόνων...
ΣΤ.:...το καταλάβατε. Έγινε και στη Γαλλία αυτό το μέτρο, πριν πέντε χρόνια, με κύμβαλα και φωνές... Μιλήσαμε από τότε με τα συνδικάτα και μας λένε ότι αυτό είναι χαζομάρα. Και όταν πέρασαν...ένας χρόνος πέρασε, μέσα σε ένα βράδυ, η γαλλική κυβέρνηση κατήργησε αυτή τη μορφή επιδότησης.
Για το 35ωρο
«Πήγε και είπε πριν μια εβδομάδα για 35ωρο, ίσως δεν κατάλαβε τι είπε, γιατί αντιδρούσαν και ο Χριστοδουλάκης και ο Ρέππας και όλοι.. .από την κυβέρνηση. Είχαν απορρίψει δυο φορές τις προτάσεις νόμου του Συνασπισμού της Αριστεράς, με επιχειρήματα ότι διαλύει την οικονομία το 35ωρο και ήρθε ο Γιώργος και το περιβάλλον του και λέει «θα μιλήσουμε για το 35ωρο». Αρχίζουν να σφυροκοπούνται και από μέσα το ΠΑΣΟΚ και από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και ενώ είχαν φορέσει τις μάσκες του 35ωρου -παρ` ότι δεν έφτασαν ακόμη οι απόκριες, είχαν φορέσει μάσκες οι άνθρωποι-, αναγκάστηκαν μέσα σε ένα βράδυ να τις βγάλουν και να ψελλίσει ο κύριος Χρυσοχοϊδης σε μια τηλεόραση το ίδιο βράδυ «μα είπαμε εμείς ποτέ για 35ωρο; Εμείς είπαμε να κάνουμε μια κουβέντα στο μέλλον να δούμε για μείωση χρόνου εργασίας και όχι 35ωρο».
Για τη μείωση των πολεμικών δαπανών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
«Το είπε, θα το κάνει; Μα πως θα το κάνει; Αφού είναι δεσμευμένη με προμήθειες και μεγάλες δουλειές που έκλεισε η κυβέρνηση -για την οποία είναι περήφανος που συμμετείχε, που είπε χθες-, 18 τρισεκατομμύρια τα δέκα επόμενα χρόνια, είμαστε δεσμευμένοι. Επομένως υποκριτικό και προεκλογικό ήταν και αυτό».
Για τις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου
«Τρία πράγματα είπε, τίποτα δε στέκει ή αν στέκουν είναι και επικίνδυνα, όπως αυτό για την απασχόληση των νέων των παιδιών, ανασφάλιστων».
ΔΗΜ.: Αυτές οι δυο, τρεις θέσεις που εξέφρασε μέχρι τώρα ο κύριος Παπανδρέου, δείχνουν και την προσωπική του αδυναμία, αλλά δείχνουν και την αδυναμία του κομματικού μηχανισμού και του κυβερνητικού μηχανισμού, διότι φαίνεται ότι δεν είναι επεξεργασία θέσεων με ανταλλαγή απόψεων, με συζήτηση με την κοινωνία, με τους φορείς, ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι υπαγορεύουν αυτές τις θέσεις στον κύριο Παπανδρέου; Ποιοι είναι αυτοί οι περίφημοι στρατηγοί της επικοινωνίας αυτής που παρατηρούμαι έκπληκτοι;
ΣΤ.: Ναι, δεν ξέρω ποιοι είναι οι στρατηγοί, αλλά αυτό που βγαίνει είναι η μεγάλη αντίφαση που υπάρχει μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας ο Γιώργος ο Παπανδρέου από τη μία να στηρίξει τις πολιτικές της κυβέρνησης Σημίτη, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα αυτή και κυρίως τους εργαζόμενους, τους αγρότες τους μικρομεσαίους σε πολύ μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και στην ανεργία και στη φτώχια, προσπαθεί να υπερασπίσει αυτό και από την άλλη φορώντας το μανδύα της ανανέωσης και του καινούργιου να πει κάτι νέο.
«Προσπαθεί να πει το κάτι νέο, όμως αυτό το νέο που πάει κάτι να πει, είναι εγκλωβισμένο στο παλιό που θέλει να υπερασπίσει και γι αυτό αυτά που λέει, και τα τρία, αποδείχτηκαν μπαρούφες, μέχρι τώρα και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα συνεχίσει μέχρι τέλους».
«Εμείς από την Αριστερά θα τον πιέζουμε να πάρει θέσεις».
ΔΗΜ.: Όταν λέει ότι θα κάνουμε πρόταση στην Τουρκία να μειωθούν κλιμακωτά σε ετήσια βάση οι εξοπλισμοί ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για να τα ρίξουμε στους νέους, αυτό είπε. Γιατί ο κύριος Παπανδρέου δε λέει να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον πόρους στο υπάρχον σύστημα, αυτό των εξοπλισμών που έχουμε τώρα ερήμην δηλαδή της πρότασης προς την Τουρκία, με ένα συμμάζεμα σήμερα, να βγάλουμε τους προμηθευτές, να βγάλουμε τους μιζαδόρους, να βγάλουμε τους μεσάζοντες. Τι τους θέλουμε τους μεσάζοντες, οι οποίοι κερδίζουν...
ΣΤ.: συμφωνώ απολύτως.
ΔΗΜ.:.. .Τα αρπακτικά αυτά όλα, που στήνουν τους διαγωνισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που έχουμε φτάσει τα 18 τρις από το `96 μέχρι σήμερα σε εξοπλιστικά προγράμματα, που θα τα πληρώνουμε για δέκα χρόνια. Γιατί δε βγάζει από τη μέση αυτούς; Τα υπέγραφε ως ο ΚΥΣΕΑ ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου.
ΣΤ.: Βεβαίως. Η πρόταση αν ήταν δυνατόν να υλοποιεί θα ήταν σωστή, διότι και εμείς την κάναμε πριν από πέντε χρόνια. Μακάρι να φύγει η ένταση από τις δυο χώρες και χρήματα που δίνονται για εξοπλισμούς να πάνε για κοινωνικές πολιτικές. Όμως θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί από τον ίδιο ή από ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για 18 τρις προμήθειες πολεμικού υλικού τα επόμενα χρόνια. Ηταν μέλος των κυβερνήσεων και του ΚΥΣΕΑ που αποφάσισε αυτές τις προμήθειες, επομένως είναι άκρως υποκριτική αυτή η πρόταση που κάνει και ανεφάρμοστη, καθόσον είπε ότι θα συνεχίσει την πολιτική Σημίτη και δεν είπε ότι θα καταγγείλει αυτές τις συμβάσεις. Ασε που η πολιτική του ως υπουργού Εξωτερικών -όλο το διάστημα στο οποίο ήταν υπουργός Εξωτερικών- δείχνει ότι περισσότερο ήταν ενταγμένη στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και αν συμβεί κάτι και του πει το ΝΑΤΟ: «όχι μείωσε, αλλά αύξησε τις πολεμικές δαπάνες», ότι και να λέει θα υπακούσει εκεί.
Το δεύτερο είναι αυτό που είπατε, ότι υπάρχει και δεύτερος τρόπος που είναι ένα νοικοκύρεμα και μια εξυγίανση του τρόπου που γίνονται οι προμήθειες του πολεμικού υλικού. Διαβάσαμε για ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία δίνονται σε μίζες, σε ενδιάμεσους και σε όλα αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχει φως, δεν υπάρχει διαφάνεια πουθενά. Ηδη παραιτήθηκαν στελέχη του υπουργείου Αμυνας που ήταν αρμόδια για τις προμήθειες και ο Σωτηρέλης ο καθηγητής και διευθύνοντες σύμβουλοι.. .

ΔΗΜ.:.. . Όπως ο κύριος Κοσκοβόλης...

ΣΤ.:.. . Που δείχνει ότι κάτι σκοτεινό συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας δηλαδή στον τρόπο που γίνονται αυτές οι...

ΔΗΜ.:.. .Παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας.. .

ΣΤ.:.. . Καταγγέλλοντας αδιαφάνεια, συναλλαγές, πιέσεις για να συμβάλουν σε συναλλαγές κλπ. Επομένως είναι και αυτό ένα δεύτερο πεδίο δόξης λαμπρό που θα μπορούσε να εξοικονομηθούν πόροι πολύτιμοι για την οικονομική ανάπτυξη και την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων, κυρίως των φτωχών και των ανέργων. Δεν είπε τίποτα γι αυτό. Και να σας πω και κάτι; Και δε θα πει για αυτό, διότι όχι μόνο θα συνεχίσει τις πολιτικές τις κυβερνητικές, τις νεοφιλελεύθερες που ακολουθήθηκαν, όπως τις λέμε εμείς μέχρι σήμερα, αλλά θα συνεχίσει να είναι -αφού θα συνεχίσει τις ίδιες πολιτικές- και με τα ίδια πρόσωπα περίπου που πάει να δώσει την εκλογική μάχη, είναι και όμηρος των ίδιων οικονομικών συμφερόντων που στήριζαν μέχρι τώρα με πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο τις κυβερνήσεις Σημίτη και που εξακολουθούν να στηρίζουν με την τρομακτικά μεγάλη προβολή, η οποία του γίνεται από τα ΜΜΕ, τα οποία ελέγχουν τα διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα που ουσιαστικά κυβερνούν την Ελλάδα. Επομένως θα βαδίσει με τα ίδια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία έπαιρναν μέχρι τώρα και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις κρατικές προμήθειες.
Για τη ΓΣΕΕ

«Είδα μια δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ του Χρήστου του Πολυζωγόπουλου, ο οποίος είπε ότι είναι ευπρόσδεκτες, οι όποιες πολιτικές αυξάνουν την απασχόληση αλλά που δε δημιουργούν προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Ε, το «που δε δημιουργούν προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία»...οπότε νομίζω ότι έβαλε ζήτημα με τον τρόπο του βέβαια, επειδή είναι και προεκλογική περίοδος και πιθανόν να έχει κάποιες δυσκολίες, που δεν πρέπει να έχουμε συνδικαλιστές δυσκολίας, για να μιλήσω ευθέως. Οι συνδικαλιστές, ανεξάρτητα αν είναι προεκλογική περίοδο ή ότι είναι και σε όποιο κόμμα να ανήκουμε, όταν παίρνονται μέτρα ή από κυβερνήσεις ή εξαγγέλλονται προτάσεις από κόμματα που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα αυτών που εμείς εκφράζουμε ως συνδικαλιστές, εμείς πρέπει να είμαστε απέναντι, πρέπει να είμαστε αυτόνομοι από τα κόμματά μας, όταν θίγονται ζητήματα που αφορούν αυτούς που εκπροσωπούμε και αυτούς που μας ψηφίζουν, εν πάση περιπτώσει».
Για το χρηματιστήριο
ΔΗΜ.: Και βέβαια ο κύριος Θωμαδάκης είναι ελεύθερος, είναι στη θέση του, στο γραφείο του, δεν είναι στον Κορυδαλλό...
ΣΤ.: Και η ALTEC την πέρασε με πολύ φθηνό τρόπο.
ΔΗΜ.: Δεν ξέρω αν την πέρασε γιατί υποτίθεται -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- ότι υπάρχει και ένας εισαγγελέας των εφετών, ο οποίος ερευνά το θέμα...
ΣΤ.: Ναι, μακάρι να ερευνηθεί...με τσιγκλάτε. Εισαγγελείς πάντα υπάρχουν που ερευνούν επειδή έχω εμπειρία και από άλλα πράγματα και από μέτωπα που ανοίξαμε και σαν κόμμα και εγώ προσωπικά που ήμουν πολλές φορές στην αιχμή του δόρατος για το ζήτημα της εξυγίανσης των προμηθειών...
ΔΗΜ.: Δηλαδή το ΣΔΟΕ.. .
ΣΤ.: Το ΣΔΟΕ δυστυχώς-και το ξέρουμε όλοι- είναι υπονομευμένος από τα μέσα, υπάρχει διαφθορά στο ίδιο το ΣΔΟΕ. Το ξέρουμε όλοι και το ξέρουν και οι ίδιοι μέσα και χρειάζεται μια τεράστια προσπάθεια εξυγίανσης να μπει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο, διότι το ΣΔΟΕ που είναι να ελέγχει αυτούς που πρέπει να ελέγξει, πρέπει ο ίδιος να ελεγχθεί. Δεν είναι αξιόπιστο εργαλείο σήμερα το ΣΔΟΕ για να εκλέξει αυτές τις καταστάσεις.
Δεύτερον, εισαγγελείς έχουν ψάξει και έχουν βγάλει καλά πορίσματα και για μεγάλες προμήθειες του ΟΤΕ και με τον όμιλο της Ιντρακόμ για τα ψηφιακά και για πολλά άλλα πράγματα. Τα πορίσματα έβαναν το μαχαίρι στο κόκαλο αλλά η εμπειρία δείχνει ότι όταν φτάνει στο σημείο να πάει στο ακροατήριο, εκεί πια παρεμβαίνουν άλλα πράγματα και βγαίνουν κάποια βουλεύματα που πηγαίνουν τις υποθέσεις στο αρχείο και αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εμείς πάντα λέμε, η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και ο πρόεδρος ο Νίκος ο Κωνσταντόπουλος, αλλά μέχρι τώρα δεν την έχουν αφήσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της από παρεμβάσεις εξωθεσμικές και έξω από την δικαιοσύνη, από πολιτικές παρεμβάσεις...
«Το ζήτημα της εξυγίανσης των προμηθειών και της καταπολέμησης των διαπλεκόμενων συμφερόντων δεν είναι ζήτημα μόνο ηθικής τάξης, έχει να κάνει με δυο ζητήματα. Πρώτον, με ζήτημα δημοκρατίας, διότι αν τους αφήσεις ανεξέλεγκτους να κάνουν τις δουλειές, τις μεγάλες δουλειές, αυτοί με τις χοντρές τσέπες ας πούμε, τότε υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας, διότι ισχυροποιείται μία κάστα οικονομικών συμφερόντων, η οποία καθιστά όμηρους τους πολικούς, έχουν και τα ΜΜΕ τα μεγάλα -μέσα από τα οποία τους κρατάνε όμηρους-, και έτσι δημιουργείται μια σύγχρονη οικονομική χούντα η οποία κυβερνά ουσιαστικά την Ελλάδα. Και το δεύτερο είναι ότι χάθηκαν τα τελευταία χρόνια τρισεκατομμύρια -που είναι το σύνολο πολλών κρατικών προϋπολογισμών- από την αδιαφάνεια, τις μίζες και τον τρόπο που δίνονται αυτές οι προμήθειες».
Πηγή: skai.gr