ΕΛΛΑΔΑ


Γιγαντοζωγραφική για τον Κινηματογράφο

Στη γιγαντοφίσα είναι αφιερωμένη η έκθεση που διοργανώνει ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού ΑΕ σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από την Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, έως την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2003

 
Η έκθεση, η οποία είναι μια από τις πρωτοβουλίες της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και εντάσσεται στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει περίπου 100 έργα της γνωστής συλλογής Hellafi.
Τα έργα της συλλογής Hellafi αγόρασε ο ΟΠΕΠ (Πολιτιστική Ολυμπιάδα) ο οποίος και τα παρέδωσε προσωρινά στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως θεματοφύλακά τους.
Η τέχνη της ελληνικής γιγαντοαφίσας, που αναπτύχθηκε στην χρονική περίοδο 1950-1970, διασώζεται σήμερα από τη συλλογή Hellafi που διέθεσε τα έργα της για την έκθεση αυτή. Στην τομέα της γιγαντοζωγραφικής για τον κινηματογράφο εργάστηκαν εκείνη την εποχή, παράλληλα με το προσωπικό εικαστικό τους έργο, σημαντικοί ζωγράφοι, οι πιο πολλοί απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών.
Σχετικά με την έκθεση, αναφέρει ο Γιώργος Κατσάγγελος, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
"Η γιγαντοζωγραφική που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του `50 και του `60 ήθελε αφ` ενός να καλύψει την ανάγκη για προώθηση της κινηματογραφικής ταινίας της εβδομάδας, αφ` ετέρου να ταυτοποιήσει το θέαμα με το χώρο προβολής. Σε μια εποχή που εξέλειπε η σημερινή υπερβολή της ενημέρωσης από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, οι ζωγραφιές αυτές εύγλωττα ήθελαν να αφηγηθούν, να προκαλέσουν, να παρακινήσουν τον υποψήφιο θεατή».
"Στο χαρτί απεικόνισης δεν τυπώθηκε ανεξίτηλα μόνο η εικόνα και ο τίτλος μιας κινηματογραφικής ταινίας, αλλά και η ιστορία της οπτικής επικοινωνίας, του γούστου και της εικαστικής αισθητικής της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικοί ζωγράφοι εργάστηκαν στον τομέα αυτό, δημιουργώντας ζωγραφικά έργα, οι διαστάσεις των οποίων συχνά ξεπερνούσαν τα εννέα επί τρία μέτρα».
"Η ατμόσφαιρα, όμως, του εβδομαδιαίου έργου έπρεπε να αποδοθεί, έτσι ώστε ο περαστικός που έβλεπε την γιγαντοαφίσα, είτε στο φως της ημέρας είτε στο φως των νυκτερινών προβολέων, να εισπράξει την μαγεία της μυθοπλασίας του κινηματογραφικού έργου που θα ακολουθούσε. Είναι αναμφισβήτητα σημαντικό επίτευγμα το ότι μπόρεσε να αποτυπωθεί η πολυπλοκότητα της αφήγησης και η ψευδαίσθηση της κίνησης σε μία και μόνη εικόνα».
Η έκθεση απαρτίζεται από έργα των Γιώργου Βακιρτζή, Στέφανου Αλμαλιώτη, Νίκου Ανδρεάκου, Βαγγέλη Φαινού, Κώστα Γρηγοριάδη, Κώστα και Γεωργίου Κουζούνη, Νίκου Νικολαίδη, Μανώλη Παναγιωτόπουλου, Χαράλαμπου Σεράση, Γεράσιμου Τουλιάτου, Ανδρέα Βαζόπουλου.
Εκτός των μεγάλων ζωγραφικών έργων στο χώρο του Παλιού Τελωνείου του ΟΛΘ. θα εκτεθούν λιθογραφίες, μακέτες και προσχέδια των ζωγραφικών έργων.
Η συλλογή Hellafi
Η Hellafi είναι η γνωστή συλλογή κινηματογραφικών γιγαντοαφισών της χρονικής περιόδου 1950 - 1975, όταν αυτές ήταν ζωγραφισμένες στο χέρι. Τις έχουν φιλοτεχνήσει γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Γιώργος Βακιρτζής, Γιώργος Κουζούνης, Νικόλαος Ανδρεάκος, Στέφανος Αλμαλιώτης κ.ά., επιλέγοντας, κάθε φορά, ένα στοπ καρέ της συγκεκριμένης ταινίας, εκείνο που θεωρούσαν ότι θα προσέλκυε περισσότερους θεατές.
Τρία είναι τα χαρακτηριστικά της τέχνης της γιγαντοαφίσας, που τη διαφοροποιούν από τα άλλα είδη ζωγραφικής: Η τεράστια επιφάνεια του έργου, το υλικό των χρωμάτων και η ταχύτητα της εκτέλεσης.
Οι Γιγαντοαφίσες της Εβδομης Τέχνης ήταν αναρτημένες στις προσόψεις των κινηματογράφων και είχαν το μέγεθος της πρόσοψης της κάθε αίθουσας. Η «ζωή» τους, συχνά, ήταν σύντομη. Πολλές φορές, οι ίδιοι οι δημιουργοί τους τις έσκιζαν για να βάλουν άλλες στη θέση τους, με συνέπεια να αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο έργο η συλλογή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για λόγους τυπικής διεκπεραίωσης των οικονομικών δοσοληψιών με τους αιθουσάρχες, όλοι οι ζωγράφοι ήταν υποχρεωμένοι να φωτογραφίζουν τα έργα τους. Ετσι, δημιουργούσαν, άθελά τους, ένα πλήρες φωτογραφικό αρχείο, σε αντίθεση με τα ίδια τα έργα, τα οποία, τις περισσότερες φορές, καταστρέφονταν αμέσως μετά από την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο είχαν δημιουργηθεί.
Η συλλογή Hellafi είναι ιδιαιτέρου καλλιτεχνικού, ιστορικού και συλλεκτικού ενδιαφέροντος και αποτελεί σπάνιο υλικό. Εχει εκτεθεί σε πολλές ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις (Παρίσι, Βενετία, Λονδίνο, Μόναχο, Φρανκφούρτη κ.α.) και περιλαμβάνει 193 πρωτότυπες ζωγραφιστές γιγαντοαφίσες των περισσότερων ζωγράφων που ασχολήθηκαν με την τέχνη αυτή, 17 προσχέδια με μολύβι, 24 έργα με ακουαρέλα, δύο έργα με σινική μελάνη, δύο έργα με κραγιόνι, 36 λιθόγραφες αφίσες και 30 φωτογραφίες.
Culture guide

 
Ισχυρός σεισμός 4,9 ρίχτερ στα τουρκικά παράλια βόρεια της Λέσβου
Ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,9 ρίχτερ σημειώθηκε στις 20.23, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 53 χιλιόμετρα...
20.02.2019, 20:40
ΟΑΕΔ: Αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2019
Στον ορισμό του «εγγεγραμμένου ανέργου» συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, καθώς και...
20.02.2019, 19:19
ΕΜΥ: Έρχεται πτώση θερμοκρασίας έως 12 βαθμούς, χιόνι και θυελλώδεις άνεμοι
Θυελλώδεις ανέμους εντάσεως μέχρι και 10 μποφόρ και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο 23...
20.02.2019, 18:32
Aegean: Επτά νέοι προορισμοί από Αθήνα - 700.000 επιπλέον θέσεις
Αύξηση χωρητικότητας με 17,7 εκ. συνολικές ετήσιες θέσεις
20.02.2019, 18:14
Συζήτηση στο ΕΛΙΑΜΕΠ για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ
Το ΕΛΙΑΜΕΠ θα ανοίξει με την βοήθεια των διαπρεπών καλεσμένων του, τον διάλογο γύρω από τις βασικές...
20.02.2019, 17:59
Πως θα εφαρμόζεται η συμφωνία των Πρεσπών εντός και εκτός Ελλάδας
Κατ αρχήν το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως το νέο όνομα ισχύει για όλες τις χρήσεις, όλους τους σκοπούς, σε όλους...
20.02.2019, 16:10
Αγωγή κατά του Παύλου Πολάκη καταθέτουν συνδικαλιστές της ΠΟΕΔΗΝ
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, "Δεν είναι πρώτη φορά που οι συνδικαλιστές αναγκάζονται να προσφύγουν στην...
20.02.2019, 14:56
(Τείχος) κάτω από την Ακρόπολη- Χτίζουν 10ώροφα κτίρια εξαφανίζοντας τη θέα
Διαμαρτυρόμενοι, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 4.000 υπογραφές, έτσι ώστε να εμποδίσουν την...
20.02.2019, 14:54
Εισβολή του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία της Βραζιλίας (vid)
Ο φύλακας ειδοποίησε την αστυνομία αφού τα μέλη του Ρουβίκωνα είχαν φύγει από το σημείο. Μέχρι στιγμής, δεν...
20.02.2019, 14:34
Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν απαιτεί μιναρέ στην Αθήνα
Εκτενές δημοσίευμα για το πολιτικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου φιλοξενεί η Badische Zeitung - Στο αίτημα του...
20.02.2019, 13:17

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.