Κλείσιμο

Η Ελλάδα έγινε μέρος του rescEU προσφέροντας δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα

Μέρος του κοινοτικού προγράμματος πολιτικής προστασίας rescEU είναι από σήμερα η Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει δύο αεροσκάφη στον εφεδρικό στόλο που οικοδομεί σταδιακά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο στόλος του rescEU θα ενεργοποιείται άμεσα σε περιπτώσεις όπου τα μέσα που διαθέτει οπουδήποτε κράτος-μέλος δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, υπό την σκιά των αυξημένων τραγωδιών που καταγράφηκαν στην Γηραιά Ήπειρο τα προηγούμενα χρόνια.

«Σήμερα καλωσορίσαμε και επίσημα την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας […] Από την Ελευσίνα στείλαμε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες και όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», έγραψε στο Twitter ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Στον μηχανισμό συμμετέχουν επίσης η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Σουηδία.

Ο εφεδρικός στόλος θα λειτουργεί ως ένα επιπρόσθετο δίχτυ προστασίας εναντίον πυρκαγιών, πλημυρών και άλλων έκτακτων αναγκών, συμπληρώνοντας τα μέσα που συνήθως προσφέρουν τα κράτη-μέλη εάν κάποιος εταίρος ζητήσει βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Τα δύο αεροσκάφη εξακολουθούν να ανήκουν στην Ελλάδα και να ελέγχονται από τις ελληνικές υπηρεσίες, όμως σε περίπτωση ανάγκης θα γίνεται συνεννόηση με την Κομισιόν για αποστολή τους σε κάποιο θέατρο κινδύνου. Το επιχειρησιακό κόστος και το κόστος ανάπτυξης των αεροσκαφών συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Στα τέλη Μαΐου, πριν την ελληνική συνδρομή, ο στόλος του rescEU αριθμούσε επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα. Στόχος των Βρυξελλών είναι εμπλουτίσει την δύναμή του μηχανισμού με δυνάμεις για εκκενώσει ή για εγκατάσταση κινητών νοσοκομείων.
Πηγή: skai.gr