Βερολίνο σε Άγκυρα για την αύξηση προσφύγων στο Αιγαίο: Τηρήστε τη συμφωνία

Αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Βερολίνου στην ’γκυρα με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, στον απόηχο και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο στις 29 Αυγούστου οπότε τέθηκε το θέμα. Η ’νγκελα Μέρκελ και ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας διεμήνυσαν σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο μεταναστευτικό. 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Χάικο Μάας εξέφρασε ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις και τον αυξανόμενο αριθμό διελεύσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες.

«Συζήτησα αυτά τα θέματα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό μου (Μεβλούτ) Τσαβούσογλου αυτήν την εβδομάδα» ανακοίνωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

«Υπογράμμισα εκ νέου ότι η ΕΕ θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας  ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αναμένει ότι η «Τουρκία επίσης θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Πιστεύω λοιπόν ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει σταδιακά και θα εξομαλυνθεί ξανά» πρόσθεσε.

Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, υπό το φως της πρόσφατης αύξησης των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, ήταν το κεντρικό ζήτημα της συνομιλίας που είχε η καγκελάριος Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το βράδυ της Τετάρτης, στη σκιά των απειλών Ερντογάν. 

Η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την «πλήρη εμπιστοσύνη» της στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό τονίζοντας ότι το «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τον περασμένο μήνα έφθασαν στα ελληνικά νησιά περίπου 8.100 πρόσφυγες και μετανάστες. 
Πηγή: skai.gr