Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Το «τελευταίο αντίο» στον σπουδαίο καλλιτέχνη (φωτό)

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο αγαπημένος καλλιτέχνης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Πλήθος συγγενών, φίλων, θαυμαστών και εκπροσώπων του πολιτικού και καλλιτεχνικού κόσμου έσπευσε στις 15:30 στο Νεκροταφείο Ζωγράφου προκειμένου να πει το "τελευταίο αντίο" στον σπουδαίο τραγουδοποιό που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε ηλικία 63 ετών.

Η κηδεία τελέστηκε σε διακριτικό κλίμα, ακριβώς όπως το ήθελε η οικογένειά του.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στον απλό κόσμο, αλλά και στους καλλιτέχνες, φίλους και συνοδοιπόρους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Θάνος Μικρούτσικους, η Ελένη Ράντου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Αντώνης Μιτζέλος, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Στέλιος Ρόκκος, η Τάνια Τσανακλίδου, η Χάρης Αλεξίου, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μανώλης Φάμελλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Γιαννης Γιοκαρίνης, ο Γιώργος Κιμούλης και πολλοί ακόμα.


O αιφνίδιος θάνατος του Λαυρέντη σόκαρε και γέμισε με θλίψη την ελληνική μουσική σκηνή στην οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, καθώς και το πανελλήνιο. Από το πρωί της Δευτέρας, 9 Σεπτεμβρίου, που έγινε γνωστός ο θάνατός του, ραδιόφωνο, τηλεόραση και κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν από τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού, αλλά και από μηνύματα συντριβής για τον ξαφνικό χαμό του.




Συγκεκριμένα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλλιτέχνες, πολιτικοί, αλλά και πλήθος απλού κόσμου εξέφρασαν μέσα από τις αναρτήσεις τους τη θλίψη για την απώλεια του καλλιτέχνη που σφράγισε με τα τραγούδια του όχι μόνο τη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή, αλλά και αμέτρητες προσωπικές στιγμές.


Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. 

Ασχολήθηκε με την  μουσική από πολύ μικρή ηλικία, έχοντας ασκήσει ευκαιριακά πολλά επαγγέλματα πριν, ξεκινά να τραγουδά  επαγγελματικά σε ηλικία νεαρότερη των 20 ετών.

Από τους P.L.J  έως τους εμβληματικούς τερμίτες, από συνεργασίες που άφησαν εποχή, από τον Νότο και το Διδυμότειχο  Blues,  τα «Mάτια δίχως λογική», τον «Τούρκο στο Παρίσι»  έως το « Έτσι δραπετεύω απ’ τις παρέες», " Το διάλειμμα κρατάει 2 ζωές", το «Εφάπαξ» και όχι μόνο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σημάδεψε γενιές, αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε από το κοινό όσο λίγοι.







Στο Νεκροταφείο Ζωγράφου, παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Στην κηδεία έδωσαν το παρών  μεταξύ άλλων ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Βουλγαράκης, ο Στέφανος Τζουμάκας, καθώς και τα στελέχη του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής και Νίκος Σοφιανός.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο γ.γ. του ΚΚΕ και η ΚΝΕ - Οδηγητής.






 
Επικήδειοι
 

Επικήδειους εκφώνησαν, μεταξύ άλλων, ο γιατρός του εκλιπόντος κ. Ράκας, ο Διονύσης Τσακνής και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, οι οποίοι φανερά συγκινημένοι εξέφρασαν λόγια αγάπης και βαθιάς οδύνης. «'Αργησα πολύ να αποκτήσω αυτόν τον σπάνιο φίλο, αλλά δυστυχώς τον έχασα πολύ νωρίς, όπως τον χάσαμε όλοι», είπε ο Νίκος Πορτοκάλογλου για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του οποίου εξήρε την «σε βαθμό κακουργήματος» ειλικρίνεια, την «σαν παιδί» ευαισθησία, αλλά και την οικειότητα που αμέσως ένιωσαν όταν για πρώτη φορά έπαιξαν μαζί στη σκηνή. ΄

«Όταν βρεθήκαμε στη σκηνή, συνέβη κάτι μαγικό, ήταν σαν να παίζαμε μαζί από χρόνια», δήλωσε με συγκίνηση ο Νίκος Πορτοκάλογου για να θυμηθεί τη «δύναμη», αλλά και την «αφάνταστη επικοινωνία» που ανέπτυσσε με τον κόσμο ο Λαυρέντης. Αναφορά έκανε και στην τελευταία τους συναυλία, πριν κάποιες μέρες στον Βόλο, τη γενέτειρά τους. «Όταν κατεβήκαμε από τη σκηνή ήμασταν ιδρωμένοι και ευτυχείς. Τι άλλο θέλαμε; Ο κόσμος μας αγαπάει ακόμα», του είχε είπε με ευχαρίστηση ο Λ. Μαχαιρίτσας.

«Θα μου λείψεις, σε αγαπάω Λάρυ», είπε με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή ο Διονύσης Τσακνής, ενώ ο γιατρός του εκλιπόντα, αφού περιέγραψε την αντίδραση του καλλιτέχνη όταν διαπιστώθηκαν τα προβλήματα της καρδιάς του και το πώς η μοναχοκόρη του, Μαρία Κλάρα, έγινε το κίνητρο για να γίνει ο «πιο πειθαρχημένος ασθενής», τον αποχαιρέτισε λέγοντας: «Καλό ταξίδι Λαυρέντη αγαπημένε!». Το τελευταίο χειροκρότημα στον εκλιπόντα, μόλις το φέρετρο βγήκε από τον ναό, έσπασε τη βουβή θλίψη που ως εκείνη την ώρα κυρίευε τον αύλειο χώρο του κοιμητηρίου.


Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του καλλιτέχνη συνόδευσαν την σορό του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

"Στον λατρεμένο μας σύζυγο και πατερούλη που η καλοσύνη του και η αγάπη του αγκάλιασε εμάς και όλο τον κόσμο", έγραφε το στεφάνι της οικογένειας του.

Υπενθυμίζεται πως η οικογένεια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα παρακάλεσε αντί στεφάνων να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση «Μαζί για το παιδί».

Τα στοιχεία για όποιους θέλουν να κάνουν δωρεά αντί στεφάνου στο "Μαζί με το Παιδί": EUROBANK: Αρ. Λογ.: 0026.0102.16.0200303078, IBAN: GR 8302 601020000 160200303078. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αρ. Λογ.: 6017 0400 56698, ΙΒΑΝ: GR210 171 0170 0060 1704 0056 698








ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: INTIME- ΑΠΕ
Πηγή: skai.gr