Οι προτάσεις Κεραμέως σε πρυτάνεις για εισακτέους- αιώνιους -όριο εισαγωγής

Με μια επιστολή της η υπουργός Παιδείας περιγράφει στους πανεπιστημιακούς όλες τις αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στην λειτουργία των ΑΕΙ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Σύμφωνα με την Καθημερινή στην επιστολή που απέστειλε η Νίκη Κεραμέως οι αλλαγές που προτείνονται είναι:

  • Σύνδεση της αξιολόγησης με τμήμα της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Πολυετείς προγραμματικές συμφωνίες του Υπουργείου Παιδείας με τα Ιδρύματα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός.
  • Διεύρυνση δυνατότητας δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.
  • Απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων εξ’ αποστάσεως σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
  • Ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.
  • Καθιέρωση ανώτατου χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2 (πλην ορισμένων εξαιρέσεων).
  • Καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Ανώτατα Ιδρύματα και ο ρόλος των Ιδρυμάτων στον προσδιορισμό ανώτερης βάσης εισαγωγής και αριθμού εισακτέων.
  • Το υπουργείο Παιδείας ζητεί τις θέσεις των πανεπιστημιακών, ώστε να προχωρήσει στην δημιουργία νόμου έως το τέλος του 2019.
«Ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης των Ιδρυμάτων, καθώς και δημιουργία των κατάλληλων εκείνων θεσμών, μηχανισμών και κινήτρων που θα εμπεδώσουν Ακαδημαϊκά Ιδρύματα πιο σύγχρονα και εξωστρεφή, αξιολογούμενα, πιο ανταγωνιστικά και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας. Απώτερος σκοπός είναι να αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές του δυνάμεις και αναδεικνύοντάς το σε εκπαιδευτικό κόμβο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο», αναφέρει η υπουργός παιδείας στην επιστολή προς τα ΑΕΙ.

«Πρόθεσή μας είναι τους επόμενους μήνες να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που θα διέπει τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Και σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς. Διότι η σχετική γνώση και εμπειρία σας είναι πολυσχιδής και εξαιρετικά πολύτιμη. Αλλά και διότι το νέο σχέδιο νόμου είναι μια ευκαιρία να προωθηθούν εφαρμόσιμες και πρακτικές λύσεις που θα διευκολύνουν το έργο σας» προσθέτει.

Η υπουργός ζητεί από τα ιδρύματα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Καθημερινή