Κλείσιμο

Απειλές Ερντογάν ότι ανοίγει τις πύλες στους πρόσφυγες αν δεν λάβει βοήθεια

Ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Ελλάδα και την Ευρώπη πως η Τουρκία μπορεί να ανοίξει τις πύλες σε σύρους πρόσφυγες εάν δεν λάβει βοήθεια από την διεθνή κοινότητα απηύθυνε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της απειλής βρίσκεται το σχέδιο για σύσταση ασφαλούς ζώνης στην βόρεια Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρόθεση της ’γκυρας είναι να εγκαταστήσει εκεί ένα εκατομμύριο Σύρους.

Ο κ. Ερντογάν κατέστησε σαφές πως εφόσον δεν λάβει στήριξη στα σχέδιά του ίσως αναγκαστεί να τροφοδοτήσει αιτούντες άσυλο προς την Γηραιά Ήπειρο, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει παράσχει επαρκή βοήθεια στην Τουρκία.

Η ’γκυρα συζητά την σύσταση ζώνης με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί μήνες. Ο κ. Ερντογάν αποσαφήνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αρχίσει την σύσταση της ζώνης μόνη της έως την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

«Μην μας παρεξηγείτε, δείτε κι εσείς πώς είναι να σηκώνεις το βάρος», είπε αιχμηρά ο τουρκος ηγέτης. Επισήμανε πως το ενδεχόμενο αφίξεων από την συριακή επαρχία Ιντλίμπ και οι συνεχιζόμενες ροές από το Αφγανιστάν έχουν φέρει την Τουρκία στα όριά της.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας πως εξετάζεται η αγορά τρίτου πλωτού γεωτρυπάνου. Δύο γεωτρύπανα, το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ», διενεργούν παράνομες γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, το πρώτο στην δυτική πλευρά και το άλλο ανατολικά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Η γειτονική χώρα ήδη φιλοξενεί 3,65 εκατομμύρια Σύρους στην επικράτειά της, σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Το τελευταίο τρίμηνο έχει παρατηρηθεί αύξηση των ροών αιτούντων άσυλο προς τα ελληνικά νησιά. Η άνοδος της τελευταίας εβδομάδας έχει συμπέσει με την απόφαση των τουρκικών Αρχών να απομακρύνουν 35.000 Σύρους από την Κωνσταντινούπολη. Προχθές ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για απομάκρυνση ακόμα 65.000.

Πηγή: skai.gr