Σε ύφεση η φωτιά στη Νέα Μάκρη, υποψίες για εμπρησμό (upd)

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στις 02:17, στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε πάντως πως η φωτιά «παραμένει επικίνδυνη» καθότι παρατηρούνται «αυξημένες ριπές ανέμου» και καίει συμπαγές δάσος.

Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε πως υπάρχουν υποψίες για εμπρησμό, αναφέροντας πως πρόκειται για την έβδομη πυρκαγιά σε εννέα ημέρες στην περιοχή. Προσέθεσε πως ήδη έχουν ενεργοποιηθεί διευρυμένα κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

Εντός της ημέρας αναμένεται να έχει κατασβεσθεί το μέτωπο της πυρκαγιάς και δεν θα υπάρξουν χειρότερα εκτίμησε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κος Θεοδωρικάκος τόνισε την τεράστια κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, τόσο από την πλευρά της Πυροσβεστικής όσο κι από την πλευρά των Δήμων και της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν άμεσα από το πρώτο λεπτό.

Παράλληλα επεσήμανε και αυτός με την σειρά του πως ανοικτό είναι το ενδεχόμενο του εμπρησμού. " Η φωτιά ξέσπασε στις 2:30 τα ξημερώματα και ήταν σε δύο μέτωπα" παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβίσι, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ενώ λίγα λεπτά αργότερα, ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς είδαν ύποπτα άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα να κινούνται στο Λιβίσι την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά. Είναι ύποπτο το γεγονός ότι ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση μόλις 500 μέτρων. 

Στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 98 άνδρες της Πυροσβεστικής με 35 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων εθελοντών ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες ρίψεις νερού από τα πτητικά μέσα (3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα σε συντονιστικό ρόλο).  Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα ΟΤΑ.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μαραθώνα, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η φωτιά κατευθύνεται δυτικά προς Πεντέλη, και συγκεκριμένα προς το ανατολικό μέρος του Πεντελικού όρους, ενώ πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι. Η φωτιά στη περιοχή Λιβίσι βρίσκεται σε ύφεση ενώ η εικόνα από το πύρινο μέτωπο είναι καλύτερη από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα πτητικά μέσα.  


Μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Βαθρακογιάννης, τόνισε πως η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στις 02.17 στη περιοχή Λιβίσι. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς. Ειδικότερα, αυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 138 πυροσβέστες με 44 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Επίσης, συνδράμουν υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες και η Ελληνική Αστυνομία. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι πρόκειται για μεγάλη φωτιά χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύουν κατοικίες. Όπως τόνισε, «περιμένουμε τα πρώτα πτητικά μέσα να βοηθήσουν τη κατάσταση και να ελέγξουν τη φωτιά». Πρόσθεσε ότι κάποιοι κάτοικοι στην Αγία Μαρίνα απομακρύνθηκαν προληπτικά στην αρχή της φωτιάς. Η φωτιά έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα. Οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να φτάσουν έως ένα ορισμένο σημείο επειδή είναι δύσβατη η περιοχή, είπε ο κ. Πατούλης. Πρόσθεσε ότι εκκενώθηκαν προληπτικά τρία σπίτια. 

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόνισε ότι η πυρκαγιά μαίνεται βόρεια της Αγίας μαρίνας Νέας Μάκρης, καίγοντας δασική έκταση. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η πυρκαγιά είναι σε απόσταση ασφάλειας από κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα από τα σπίτια της Αγίας Μαρίνας χωρίς να κινδυνεύουν. Η φωτιά κατευθύνεται δυτικά προς Πεντέλη, και συγκεκριμένα προς το ανατολικό μέρος του Πεντελικού όρους, είπε ο κ. Τσίρκας, προσθέτοντας ότι ο άνεμος είναι βορειοδυτικός. Τα πρώτα αεροπλάνα θα επιχειρήσουν στις 6.30 το πρωί. Ο κ. Τσίρκας σημείωσε ότι η φωτιά πλησίασε νωρίτερα σπίτια στο Λιβίσι και ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι αλλά πειθαρχημένοι. Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει αλλά δεν χρειάζεται για την ώρα να τεθεί σε λειτουργία. Ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για εμπρησμό επειδή ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων.

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι από την πυρκαγιά δεν απειλούνται σπίτια σε κοντινή απόσταση στο Λιβίσι, ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν σπεύσει να απομακρυνθούν φοβούμενοι τα χειρότερα. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνθηκε παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Νέου Βουτζά.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, οι άνεμοι θα ενταθούν το ξημέρωμα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε να περιοριστεί η ένταση της φωτιάς άμεσα.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία εναέριων μέσων, δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.

Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα τελευταία σπίτια της περιοχής στο Λιβίσι, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κατευθύνεται προς τον οικισμό, αλλά παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Βουτζά. 



Η Πυροσβεστική καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει το μέτωπο σε ασφαλή απόσταση από τα σπίτια, ωστόσο για λόγους πρόληψης, ενημέρωσε τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, ώστε αν κριθεί απαραίτητο και πάντα με γνώμονα την ασφάλειά τους, να αποχωρήσουν από τις οικίες τους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Πυροσβεστικής πρόκειται για εμπρησμό. Με το πρώτο φως της ημέρας έχει δοθεί εντολή να απογειωθούν εναέρια μέσα και να ενταχθούν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς.