Κλείσιμο

Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ: Σκιές γύρω από το καθεστώς σίτισης των προσφύγων

Σκιές παραμένουν γύρω από το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων που προορίζονται για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών, θέμα για το οποίο βρίσκονται δύο έρευνες σε εξέλιξη, μία στην Αθήνα και μία στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέδειξε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ μέσα από τον καταυλισμό της Μόριας, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, σχηματίζουν μια τεράστια ουρά δεκάδων μέτρων περιμένοντας να πάρουν μια μερίδα φαγητού, χωρίς ωστόσο να φτάνει πάντα για όλους.

Όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Σαξιώνης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης στη Μυτιλήνη, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται γιατί δεν τρώνε, καθώς δεν υπάρχει σωστή καταμέτρηση σε ό,τι αφορά τις μερίδες των φαγητών.

Ο Γιώργος Σαξιώνης, που το 2015 προμήθευε τον καταυλισμό με φαγητό, καταγγέλλει στον ΣΚΑΙ, πως γύρω από τη σίτιση των προσφύγων, έχει στηθεί μια βιομηχανία εκατομμυρίων.

«Αλήθεια, ποιος μετράει τις μερίδες που φτάνουν στους φιλοξενούμενους;» διερωτάται ο ίδιος και σημειώνει ότι οι μερίδες έπρεπε να καταμετρούνται από το στρατό, και να υπάρχει παρουσία αρμόδιου την ώρα που μοιράζεται το φαγητό, προκειμένου να φτάνει σε όλους. Επισημαίνει μάλιστα ότι ο προμηθευτής έχει αναλάβει μόνος του να μοιράζει το φαγητό, δίνει ό,τι θέλει κ στη συνέχεια φεύγει.

Παρόλο που οι προσφυγικές ροές έχουν περιοριστεί από το 2016 και μετά, το Υπουργείο Εθνικής ’μυνας παρατείνει κάθε χρόνο το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων για τη σίτιση των προσφύγων στα κέντρα.

Τον Δεκέμβριο του 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την παράταση των απευθείας αναθέσεων, μέχρι και το τέλος του 2019, ενώ εύλογα αναρωτιέται κανείς, γιατί συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις αφού δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, ερευνά τον τελευταίο χρόνο τυχόν σπατάλες στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο ΣΚΑΪ αποκαλύπτει πως πριν από μερικούς μήνες, ο πρώην γενικός γραμματέας, Οδυσσέας Βουδούρης, που παραιτήθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το 2016, καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση, κλήθηκε ως μάρτυρας.

Έρευνα του Protagon.gr, παρουσιάζει μάλιστα τεράστιες αποκλίσεις στις μερίδες φαγητού που προκηρύσσονται, σε σχέση με τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται.

Τον Ιανουάριο του 2018, στο Βαθύ της Σάμου διέμεναν περίπου 1700 πρόσφυγες και μετανάστες, προκηρύχθηκαν ωστόσο μερίδες για 2.800 σιτιζόμενους. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι 1.000 μερίδες φαγητού, ισοδυναμούν με 175.000 ευρώ το μήνα μόνο από ένα camp, ενώ κανείς, όπως φαίνεται, δεν διασταυρώνει αν οι μερίδες που πληρώνονται, αναλογούν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Protagon, Χάρης Καρανίκας, «δεν ξέρουμε ακριβώς πόσες μερίδες παραδόθηκαν, αν παραδόθηκαν, και τι έγιναν αυτά τα λεφτά από εκεί και πέρα.

Ο Δημήτρης Πανόπουλος μπήκε με την κάμερα του ΣΚΑΪ στην αποθήκη του catering που προμηθεύει με φαγητό τον καταυλισμό της Μόριας και όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι όλα γίνονται σύμφωνα με το νόμο.

Ο υπεύθυνος της επιχείρησης catering που σιτίζει τον καταυλισμό, Κωνσταντίνος Μαυρουδής, σημειώνει ότι το φαγητό μόλις πάει στη Μόρια, καταμετράται, αν είναι όντως οι μερίδες, πόσα διαβητικά, πόσα ειδικά γεύματα, κ μετά μοιράζεται στα σημεία διανομής.

Σύμφωνα με τον προμηθευτή, οι μερίδες ελέγχονται και στον αριθμό, και στην ποσότητα, και στην ποιότητα.

Το πώς βγαίνουν οι προκηρύξεις βέβαια, είναι άλλο θέμα...

Έγγραφο που δημοσιεύει ο ΣΚΑΪ, με ημερομηνία 13 Αυγούστου προϋπολογίζει 469 χιλιάδες ευρώ, για τη σίτιση 8.000 ατόμων στη Μόρια και προβλέπει τη διενέργεια της ανάθεσης στις 9 Αυγούστου, 4 μέρες δηλαδή - πριν - την προκήρυξη.

Σύμφωνα με τη νέα ηγεσία του υπουργείου ’μυνας, στη σίτιση των προσφύγων εμπλέκονται αρκετά υπουργεία, και εξετάζουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων.

Πηγή: skai.gr