Ρεπορτάζ ΣΚΑΪ: 5.000 μετανάστες στην Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να απελαθούν(vid)

Επιχείρηση για την απέλαση 5.000 παράτυπων μεταναστών που παραμένουν στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η αίτηση χορήγησης ασύλου που έχουν υποβάλει, έχει απορριφθεί προαναγγέλλει η κυβέρνηση.

Ο ΣΚΑΪ βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας, όπου και διαμένουν αρκετοί εξ αυτών και μίλησε μαζί τους.

Ο Γιουσάφ από το Πακιστάν, κρατώντας την απορριπτική απόφαση στα χέρια του, ανησυχεί, καθώς μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου που υπέβαλε, τον προειδοποίησαν να προσέχει καθώς η αστυνομία μπορεί να τον βάλει φυλακή.

Στο έγγραφο που κρατάει στο πάνω μέρος της πρώτης σελίδας αποδεικνύεται ότι έχει περάσει και από τον δεύτερο βαθμό για το άσυλο, και πως η αίτηση του έχει απορριφθεί τελεσίδικα, όπως αναγράφεται στην τελευταία σελίδα.

Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίζεται ότι δουλεύει στη Μύκονο και μάλιστα υπάρχουν και ένσημα.
  
Στο ίδιο μέρος βρίσκεται και και ο Σερός, ο οποίος δεν έχει καν μπει στη διαδικασία για άσυλο, αν και βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο στην Ελλάδα.

Όπως λέει ο ίδιος, ανησυχεί πάρα πολύ: «Έχω μόνο την κάρτα που πάω για να μάθω ελληνικά. Δεν έχω καμία ταυτότητα να δείχνει τι είμαι και ποιος είμαι».

Αντίθετα ο Αλί συνελήφθη όταν έφτασε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο.

Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος - όπως προβλέπει η διαδικασία - για να υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου.

Εδώ και μήνες έχει παρέλθει το προβλεπόμενο 10ημερο και δεν έχει καταφέρει να υποβάλει αίτηση.

Καταγγέλλει μάλιστα ότι μέχρι σήμερα δεν του έχουν απαντήσει στο αίτημα που έχει υποβάλει.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν πρόσφυγες που περιμένουν για πάρα πολλούς μήνες για να περάσουν την προβλεπόμενη συνέντευξη.

Ο Σουλεϊμάν από τη Σομαλία ισχυρίζεται ότι «κάποιος έρχεται στην Ελλάδα γιατί εκεί υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν όπλα. Δεν έρχεται στην Ελλάδα γιατί είναι καλά στη Σομαλία. Εγώ δεν θα ερχόμουν εδώ».
   
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τακίρ που έφτασε στην Ελλάδα στις 2 Σεπτεμβρίου μέσω Τουρκίας, πληρώνοντας 5 χιλιάδες ευρώ στους διακινητές.

Ο νόμος του δίνει την δυνατότητα να μείνει στην Ελλάδα για 1 μήνα και μετά πρέπει να αποχωρήσει οικειοθελώς. Εκτός… και αν υποβάλλει αίτηση ασύλου, όπως λέει ο θείος του που ζει χρόνια στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας υποστηρίζει ότι μόνο στην Αθήνα υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το ΚΥΣΕΑ οι αρχές έχουν εντοπίσει 1.000 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι θα επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους, ωστόσο ο συνολικός αριθμός φαίνεται πως είναι πολλαπλάσιος.

Πηγή: skai.gr