Γιατί η Τουρκία έβαλε τον χάρτη και το παρασκήνιο της ενόχλησης με Ελλάδα

Δυσαρέσκεια με την Ελλάδα επικρατεί στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης καθώς κυριαρχεί η αίσθηση ότι δεν υπάρχει καλή επικοινωνία με τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Ορισμένες τοποθετήσεις από έλληνες αξιωματούχους έχουν προκαλέσει προβληματισμό στην ’γκυρα, κατά τις ίδιες πηγές.

Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η αύξηση των προσφυγικών ροών και εσχάτως η φωτογράφηση του κ. Ερντογάν μπροστά σε χάρτη της αποκαλούμενης «γαλάζιας πατρίδας», που αποδίδει στην Τουρκία την κυριότητα του μισού Αιγαίου, αποτελούν μηνύματα προς την Αθήνα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο επίμαχος χάρτης τοποθετήθηκε στον χώρο του βιβλίου επισκεπτών του Πανεπιστημίου Εθνικής ’μυνας πριν λίγο καιρό, αντικαθιστώντας πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Πριν την φωτογράφηση του κ. Ερντογάν τον χάρτη θαύμαζαν ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής και ο υπουργός ’μυνας Χουλουσί Ακάρ.

Σε μία ακόμα ένδειξη πως πρόθεση της γειτονικής χώρας ήταν να προκαλέσει, ο χάρτης ουδέποτε είχε εκτεθεί ή προβληθεί δημοσίως στο παρελθόν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Είχε εμφανιστεί μόνον στα δημοσιεύματα τούρκου αντιναυάρχου που προωθούσε την διεκδίκηση γιγαντιαίας τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Μεσόγειο.

Μετά την δημοσίευση της φωτογραφίας του κ. Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την λύπη του για την στάση της Τουρκίας, την οποία κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως «ταραξίας της περιοχής».

Σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα επαναβεβαίωσε πως η ’γκυρα παραμένει δεσμευμένη στην κοινή δήλωση που συνομολόγησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, διευκρίνισε όμως πως ο μηχανισμός επαναπροωθήσεων δεν λειτουργεί όπως σχεδιάστηκε.

Την στιγμή που η Αθήνα δρομολογεί αλλαγές στο σύστημα ασύλου ώστε να επιταχύνει τις επιστροφές αφιχθέντων στην Τουρκία, ο διπλωμάτης τόνισε πως η Τουρκία προσδίδει μεγάλη σημασία στην συνεργασία με την Ελλάδα και συνάμα επιθυμεί συνεργασία με την ΕΕ σε κλίμα στρατηγικής συνεργασίας.

Σε νέες προκλήσεις προέβη
εν τω μεταξύ ο υπουργός ’μυνας Ακάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet ο κ. Ακάρ πέταξε πάνω από το Αιγαίο με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38 , στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς των πιλότων στη Σμύρνη.

Επανάλαβε το πάγιο μήνυμά του πως η ’γκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, συνεχίζοντας την δημόσια διπλωματία ανυποχώρητων υψηλών τόνων από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Πηγή: skai.gr