Τα Συμβούλια επιστρέφουν στα Πανεπιστήμια

Την επιστροφή των Συμβουλίων Ιδρυμάτων στη διοίκηση των πανεπιστημίων εξετάζει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σημείωσε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό στον διάλογο για το ποιες θα πρέπει να είναι οι αρμοδιότητες τους προκειμένου να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις διοικήσεις των πανεπιστήμιων και στα Συμβούλια. Τόνισε πως αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι μεγαλύτερη αυτονομία στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» πρόθεση του υπουργείου είναι να ενισχύσει την αυτονομία των πανεπιστημίων σε καίρια ζητήματα, όπως ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων, όμως συνάμα χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα λογοδοσίας.

Η κ. Κεραμέως επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, απελευθέρωση των μεταπτυχιακών και μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας θεωρείται μείζον ζήτημα για τα ΑΕΙ στην λήψη χρημάτων από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, που υπάγονται στο δημόσιο λογιστικό.

Την τυπική έναρξη του διαλόγου σηματοδοτεί η αυριανή συνάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με το Προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων, όπου το υπουργείο θα δεχτεί και προτάσεις των ακαδημαϊκών.
Πηγή: skai.gr