Μυτιλήνη: Στο Κιλκίς μεταφέρονται οι 1500 αιτούντες άσυλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε, στις 10:30, το πρώτο μέρος της μεταφοράς 1.500 αιτούντων άσυλο από τους καταυλισμούς της Μυτιλήνης σε δομές φιλοξενίας της βόρειας Ελλάδας.
 
Συγκεκριμένα, με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» αναχώρησαν 635 άτομα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι (συνολικά ο στόχος της μετακίνησης φτάνει τα 1.500 άτομα) που θα μετακινηθούν με το πλοίο «’κουα Μπλου» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι 1.000 θα πάνε σε χώρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας.
 
Η όλη διαδικασία ξεκίνησε στις 4:00 από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, ενώ ενεπλάκησαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με φορτηγά προκειμένου να μεταφερθούν τα προσωπικά είδη των μετακινουμένων.
 
Ήδη, έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των υπολοίπων, προκειμένου να μετακινηθούν από τη Μόρια στο λιμάνι της Μυτιλήνης και να ξεκινήσει, περίπου στις 12:00, η επιβίβαση στο δεύτερο πλοίο.
 
Και άλλες αφίξεις
 
Σημειώνεται, ότι χθες το βράδυ, Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου προς Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, άλλοι 125 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στη Λέσβο. Στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Τουρκική Ακτοφυλακή κάνουν λόγο για περίπου 700 συλλήψεις ατόμων που περνούσαν στο νησί από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα. Στο ίδιο διάστημα ξεπερνάνε τους 1.000 οι αφιχθέντες στη Λέσβο που υπέβαλαν αίτημα ασύλου.



Tι λέει ο Κουμουτσάκος 

Το πρώτο πλοίο που μεταφέρει 640 προσφυγές από τη Μόρια  στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Νέα Καβαλά του Κιλκίς αναχώρησε από τη Μυτιλήνη δήλωσε πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης.

’λλοι 650 θα αναχωρήσουν το απόγευμα με άλλο πλοίο πρόσθεσε ο κ Κουμουτσάκος ενώ 390 νέοι μετανάστες έφτασαν χθες και σήμερα στη Λέσβο. 

Ο κύριος Κουμουτσάκος έδωσε και απάντηση  στην κριτική γιατι δεν εμποδίστηκαν οι φουσκωτές βάρκες που έφτασαν την περασμένη Εβδομάδα με μετανάστες στη Λέσβο.

 " Μπορούσαν  να σταθούν τα πλοία της Φρόντεξ και του Λιμενικού  μπροστά στις βάρκες  αλλά μετά από τρία λεπτά οι μετανάστες- δασκαλεμένοι από τους διακινητές- τρυπούν τις βάρκες πέφτουν στο νερό και μετατρέπονται αυτομάτως σε ναυαγούς και οφείλεις να τους σώσεις.

Μάλιστα τα πλοία της Φρόντεξ μετατρέπονται πολλές φορές σε σημαδούρες.

 Ο κ Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές για τις όποιες -όπως είπε -είχε μέχρι τώρα ευθύνες και η Ελληνική πλευρά.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ