Mάχη με 56 φωτιές σε ένα 24ωρο έδωσαν οι πυροσβέστες - Το μέτωπο της Σάμου

Πού υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή


Πενήντα έξι δασικές πυρκαγιές υπό πολύ δύσκολες συνθήκες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με αυταπάρνηση οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας μέσα σε ένα 24ωρο (από τις 7 το απόγευμα της 23ης Αυγούστου έως τις 7 το απόγευμα της 24ης Αυγούστου)! Επιστρατεύτηκε προς το σκοπό αυτό ένας μικρός στρατός: Επιχείρησαν 693 πυροσβέστες, 273 οχήματα, 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περιοδικά όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, συνδρομή παρείχαν 88 εθελοντές με 27 εθελοντικά οχήματα, 4 μηχανήματα έργου και 13 υδροφόρες των Περιφερειών και των ΟΤΑ. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Nέα φωτιά εκδηλώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στα Κύθηρα. 

Ασφαλείς είναι κάτοικοι και τουρίστες από την πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσόκαμπο της Σάμου. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού από τις παραλίες Γλυκόριζας και Πρωτέας Ανατολικά του Πυθαγορείου ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Στην επιχείρηση συμμετείχαν σκάφη του λιμενικού και της Frontex και ιδιωτικά σκάφη. Περισσότερα από 70 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι και τη Μαρίνα του Πυθαγορείου. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής σημείωσε ότι η φωτιά έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα στο δρόμο που ενώνει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο, στο ύψος του Μεσόκαμπου, το ένα μέτωπο προς την παραλία οπού δεν έχει πια φλόγα, και το άλλο που πάει στο βουνό είναι σε ύφεση και αν κοπάσουν οι άνεμοι, θα τεθεί υπό έλεγχο. 



Eξάλλου, σύμφωνα με το δήμαρχο Σάμου Χριστόδουλο Σεβαστάκη, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, λόγω της πυρκαγιάς σε δασική έκταση στην περιοχή εκκενώθηκαν 5 ξενοδοχεία, με 1.000 άτομα, τα οποία απεγκλωβίστηκαν και μέσω θαλάσσης. Μεταφέρθηκαν στο Γυμναστήριο του Πυθαγορείου. Ο κ. Σεβαστάκης εκτίμησε ότι η πυρκαγιά ξέσπασε από κολώνα της ΔΕΗ. 

«Δεν είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, αλλά ήταν σε θέσεις καίριες που ήταν τα ξενοδοχεία... Το χωριό Πυθαγόρειο απέχει 1,5 χιλιόμετρο, αλλά δεν κινδυνεύει» τόνισε ο δήμαρχος Σάμου. Ανέφερε ότι η φωτιά σταδιακά κοπάζει. 



Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, σχολίασε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ότι η φωτιά καίει σε δύσκολη περιοχή και ότι τα 5 ξενοδοχεία εκκενώθηκαν γρήγορα, ενώ δεν κινδυνεύουν κάτοικοι ή τουρίστες. 

Λόγω της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης (4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης) και αυτή την ώρα επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, δηλαδή 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.



Σύμφωνα με τον διαχειριστή του σάιτ samos24.gr Γιώργο Πατσομύτη που μίλησε στον σταθμό μας η πυρκαγιά έκαψε δύο αυτοκίνητα.










Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ροϊδοβούνι Κόνιτσας, του νομού Ιωαννίνων. ’μεσα κινητοποιήθηκαν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 6 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχει 1 υδροφόρα ΟΤΑ. Πυρκαγιά και σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Καστρίτσα Ιωαννίνων. ’μεσα κινητοποιήθηκαν 33 πυροσβέστες με 16 οχήματα.



Δασική πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή Βροντερό Φλώρινας. ’μεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Τόσο στο Ροϊδοβούνι όσο και στο Βροντερό το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δρόμοι στις δασικές εκτάσεις. 
Πηγή: skai.gr