Σχεδόν 400 πρόσφυγες διασώθηκαν το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου

Σχεδόν 400 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στο Αιγαίο Πέλαγος εντός 48 ωρών.

Ανάμεσα στις 7:00 το πρωί της Τετάρτης και την ίδια ώρα της Παρασκευής διασώθηκαν 381 άτομα σε έντεκα περιστατικά ανοιχτά της Λήμνου, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και του Αγαθονησίου, σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30% το τελευταίο διάστημα.

Σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ανήσυχη λόγω της αύξησης των ροών από τα τουρκικά παράλια και κάλεσε τόσο την ’γκυρα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν μέτρα ώστε να περιορίσουν τις αφίξεις στην χώρα μας.

Οι καλές καιρικές συνθήκες παραδοσιακά ευνοούν την αύξηση των ροών. Στην Τουρκία φιλοξενούνται περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τον Ιούλιο.

Η νέα κυβέρνηση έχει επισημαίνει πως πρέπει να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων για άσυλο, ώστε να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνή προστασία από τους μετανάστες, και στην συνέχεια να γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Οι περισσότερες δομές φιλοξενίας στα νησιά είναι γεμάτες πέρα από τα όριά τους.
Πηγή: skai.gr