Είμαστε θαλασσινό έθνος; 124 πνιγμοί μέσα σε δύο μήνες στην Ελλάδα

Είμαστε τελικά πραγματικά θαλασσινό έθνος όπως θέλουμε να καυχιόμαστε; Παρά την τεράστια σε έκταση ακτογραμμή της χώρας μας εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στη θάλασσα, χωρίς προοπτική βελτίωσης της κατάστασης, καθώς η έλλειψη κολυμβητικής παιδείας είναι εμφανής.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε δύο μόλις μήνες, από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους, έχουν χάσει τη ζωή τους 124 άνθρωποι στις ελληνικές θάλασσες.

Μόνο χθες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό σε Κόρινθο, Εύβοια και Αττική. Ο διευθυντής της ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Δημήτρης Γιοβανίδης έχει επισημάνει ότι οι θάνατοι από πνιγμό σε παραλίες με ναυαγοσώστες είναι ελάχιστοι, καταγγέλλοντας ότι ενώ δήμοι εισπράττουν χρήματα από ξαπλώστρες και ομπρέλες, δε διαθέτουν ναυαγοσωστική βοήθεια στις ακτές.

«Οι Ελληνες δεν έχουμε κολυμβητική παιδεία, όπως αυτή που έχουν οι Κεντροευρωπαίοι που η κολύμβηση υπάρχει ως μάθημα από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης. Αυτή η έλλειψη, σε συνδυασμό με το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας και το στρεβλό νομικό πλαίσιο αναφορικά με τους ναυαγοσώστες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ατυχήματα» είχε τονίσει στην Καθημερινή η Μάνια Μπικώφ, πιθανότατα η γυναίκα με τα πρώτα ένσημα ως επαγγελματίας ναυαγοσώστρια στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την συχνότητα των πνιγμών.  Με βάση δεδομένα του 2016 υπολογίζεται πως στην χώρα μας έχασαν την ζωή τους σχεδόν 2,5 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους, ελαφρώς χειρότερα από το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, και σαφώς χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,1 νεκροί.