Εύβοια: Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν τα εναέρια μέσα

Για τρίτη ημέρα η φωτιά συνεχίζει να καίει την κεντρική Εύβοια, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα δάσους και απειλώντας χωριά. 

Το απόγευμα της Τετάρτης το μέτωπο που αναζωπυρώθηκε έξω από το χωριό Πλατάνα ανησυχεί τους πυροσβέστες. Η φωτιά κατευθύνεται βόρεια, όπου δεν υπάρχουν χωριά, αλλά το Κέντρο ’γριας Ζωής και γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μην απειληθεί από τις φλόγες. 

Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν τα εναέρια μέσα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ενισχυμένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μεγάλο αγώνα για να περιορίσουν τις εστίες και να μπορέσουν να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα.


Νέα νύχτα αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι στην Εύβοια, με τη πύρινη λαίλαπα να απειλεί το χωριό της Πλατάνας. Το ενεργό μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από το χωριό.

Σε συναγερμό και οι κάτοικοι των χωριών Μακρυμάλλη και Πλατάνα, καθώς μεταξύ των δύο χωριών η φωτιά εξακολουθεί να καίει το δάσος, ενώ αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στο χωριό Μακρυμάλλη.

Μάχη δίνουν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Νίκο Χαρδαλιά, οι οποίοι δημιούργησαν διπλή γραμμή άμυνας, φτιάχνοντας αντιπυρικές ζώνες με γκρέιντερ και μπουλντόζες. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν το βράδυ, και πλέον συνολικά επιχειρούν 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δίρφης - Μεσσαπίων, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κατάσταση δεν ενέπνεε ανησυχία, καθώς οι άνεμοι είχαν κοπάσει και επικρατεί άπνοια. 

Εν τούτοις, οι πάντες παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς η νύχτα στην Εύβοια αναμένεται δύσκολη, με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων να είναι υπαρκτός. ’λλωστε, υπάρχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης της Πλατάνας, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Αντιπυρική ζώνη στο χωριό Πλατάνα διαμόρφωσαν το βράδυ εκσκαφικά μηχανήματα, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς που μαίνεται σε χαράδρα μήκους πέντε χιλιόμετρων, είναι μόλις τρία χιλιόμετρα μακριά από το χωριό. 

Λίγο πριν τις 8.30 το βραδύ της Τρίτης, τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις νερού, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να περιορίσουν το μέτωπο. Το δύσκολο έργο να ανακοπεί η πορεία της  φωτιάς προς το χωριό εναπόκειται πλέον στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, που αυξήθηκαν αργά τη νύχτα. 



Η ύφεση των ανέμων, αργά το απόγευμα, και οι ρίψεις νερού που έκαναν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη κι έχουν μειώσει το θερμικό φορτίο, έχουν ως συνέπεια η φωτιά να κινείται με μικρότερη ταχύτητα.

  
Η αστυνομία ζήτησε νωρίτερα από τους κατοίκους του χωριού Πλατάνια να απομακρύνουν τα οχήματα τους από τους δρόμους, καθώς θα περάσουν υδροφόρες για να ενισχυθούν τα επίγεια μέσα.

H αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνια. 




Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 235 πυροσβέστες με 75 οχήματα και από αέρος 7 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. 

Από την πυρκαγιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης έχουν καεί - συμφώνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - περίπου 20 χιλιάδες στρώματα πευκοδάσους, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οι πυκνοί καπνοί δυσχεραίνουν τις ρίψεις των πιλότων των πυροσβεστικών αεροπλάνων και των ελικοπτέρων που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού.



Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ ότι από το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να επιχειρούν και τα δυο ιταλικά καναντέρ που βρίσκονται από την Τετάρτη το βράδυ στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Οι πυροσβέστες μετά από ολονύχτια μάχη κατάφεραν να σώσουν όλους τους οικισμούς κοντά τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Ακόμα και στις 3 τα ξημερώματα όταν η φωτιά έφτασε μέχρι τα Ψαχνά όπου βρήκε μπροστά της μία αντιπυρική ζώνη την οποία είχαν προλάβει να ανοίξουν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα της ΛΑΡΚΟ, βρήκαν την ευκαιρία ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το συγκεκριμένο μέτωπο.

Οι πληροφορίες από την πυροσβεστική αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν κατεστραμμένα σπίτια,  εκτός από ρύπανση εξωτερικά σε ορισμένα αλλά έχουν καεί αυτοκίνητα. 




Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ