Ποιο είναι το Δάσος Στενής που καίγεται. Βιβλικές καταστροφές (pic)

Η χθεσινή φωτιά στην Εύβοια άφησε πίσω της τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς μέσα σε λίγες ώρες καταστράφηκε μεγάλο μέρος του πευκοδάσους Στενής, που ανήκει στην περιοχή Natura. Το δάσος αυτό αποτελούσε καταφύγιο άγριας ζωής και που δύσκολα θα αντικατασταθεί. 

Την ίδια ώρα, η πυροσβεστική κατάφερε να σώσει από τις φλόγες τα τέσσερα χωριά  Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα, καθώς προχώρησαν σε εκκένωση και δημιουργία αντιπυρικής ζώνης στα Ψαχνά, ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα. Η απώλεια, όμως, ενός εκ των 19 αισθητικών δασών της χώρας μας είναι μεγάλη.




Ποιο είναι το Δάσος Στενής


Στο δήμο Διρφύων, στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται το αισθητικό δάσος Στενής, στο οποίο υπάρχουν ρυάκια, φαράγγια, πολυάριθμα είδη δέντρων, φυτών αλλά και ζώων. Το δάσος καλύπτεται από χαλέπια πεύκα, Ευρωπαϊκές καστανιές, Κεφαλληνιακές ελάτες (στα μεγάλα υψόμετρα), βελανιδιές και Ανατολικούς πλάτανους, δρύες, πλατάνια, αλλά και πολλά αγριολούλουδα (παιώνια, πρίμουλ) καθώς και πολύ σπάνια είδη πτηνών, όπως ο φιδαετός και ο πετρίτης. 



Το Δάσος Στενής βρίσκεται στη Νότια πλαγιά του Όρους Δίρφυς, κοντά στη Στενή Δίρφυος. Είναι ένα από τα 19 Ελληνικά αισθητικά δάση και αποτελεί προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000.  Το δάσος προσφέρεται για εκδρομές αναψυχής, τουρισμό και πεζοπορία.  Έχει συνολική έκταση 6.740 στρέμματα, ενώ η προστατευόμενη περιοχή καλύπτει μία έκταση 13.600 στρέμματα, σε υψόμετρα 432 - 1740 μέτρα. 

Οι εικόνες από την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, είναι αποκαρδιωτικές, καθώς αρκετά μεγάλο μέρος τους δάσους κάηκε ολοσχερώς.




Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Οι περιοχές (ή «τόποι») Natura 2000 αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται βασικές για επιλεγμένα είδη χλωρίδας και πανίδας ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών που καλύπτει η οδηγία για τους οικοτόπους και η οδηγία για τα πτηνά. Πρόκειται για είδη και οικοτόπους που θεωρούνται ευρωπαϊκής σημασίας επειδή απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή ενδημικά, ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 2000 είδη και 230 τύποι οικοτόπων σε βασικές περιοχές που πρέπει να ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

Οι περιοχές Natura 2000 επιλέγονται με γνώμονα τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των ειδών και των οικοτόπων που προστατεύονται από την οδηγία για τα πτηνά και την οδηγία για τους οικοτόπους. Η επιλογή τους πραγματοποιείται βάσει επιστημονικών στοιχείων.



Πηγή: skai.gr