Σε πύρινο κλοιό η Εύβοια. Eπιχειρούν τα εναέρια μέσα

Νύχτα αγωνίας στην Εύβοια με τους πυροσβέστες να εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις για να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να πετάξουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και να προλάβουν να περιορίσουν τη φωτιά πριν ενταθούν εκ νέου οι άνεμοι, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Περίπου έως τις 9 το πρωί, οι άνεμοι αναμένεται να διατηρηθούν έως 4 μποφόρ, ενώ από την ώρα εκείνη έως και το μεσημέρι θα ενισχυθούν φτάνοντας ακόμα και τα 7-8 μποφόρ.

Στη χώρα μας βρίσκονται ήδη δύο αεροσκάφη από την Ιταλία στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που ζήτησε η Αθήνα για να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης.

Όλη τη νύχτα στην Κεντρική Εύβοια, γύρω από τα χωριά Πλατάνια, Μακρυμάλλη, Σταυρό και Κοντοδεσπότι, οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις έθεσαν σε εφαρμογή το νυχτερινό σχέδιο «δυναμικής παρέμβασης», ώστε να προετοιμάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το έδαφος για τα εναέρια μέσα. 

Με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως και τα δύο ιταλικά αεροσκάφη ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν την καταστροφική πυρκαγιά με το τεράστιο μέτωπο των 11 χιλιομέτρων στην Κεντρική Εύβοια.

Την νύχτα, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν έξω από τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνια, όμως οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να περιορίσουν και αυτές τις εστίες. Στην Πλατάνια εξάλλου στήθηκε την νύχτα ένα πρόχειρο επιχειρησιακό κέντρο, από όπου και έγινε ο συντονισμός των δυνάμεων κατά την διάρκεια της νύχτας. 

Στην Εύβοια επιχειρούν από χθες 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών και το κινητό Επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας.

Έγκαιρη ήταν η εκκένωση των τεσσάρων χωριών που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψαν τα χειρότερα. Εκκενώθηκαν τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια από τις δυνάμεις της αστυνομίας και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης - Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια. 


Το ιστορικό της ολονύχτιας μάχης με τις φλόγες στην Εύβοια

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τις δεκάδες εστίες σε όλο το μήκος του μετώπου έδωσαν τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια. 

Η φωτιά μαίνεται σε αρκετά μέτωπα με τις αναζωπυρώσεις να αυξάνουν το βαθμό δυσκολίας του έργου κατάσβεσης, με το πύρινο μέτωπο να υπολογίζεται στα 11,5 χιλιόμετρα.

Οι πυροσβέστες και ο κρατικός μηχανισμός δίνουν ολονύχτια μάχη, ελπίζοντας πως ο καιρός θα είναι σύμμαχος για να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς.

Οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν απέτρεψαν τις φλόγες να οδηγηθούν σε κατοικημένες περιοχές. Οι άνεμοι κόπασαν όταν έπεσε η νύχτα και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3-4 μποφόρ. Ωστόσο, περίπου στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης, αναμένεται να ενισχυθούν και να φτάσουν τα 7-8 μποφόρ.



Η φωτιά δεν πέρασε στα Ψαχνά, λόγω των μπουλντόζων και των βαρέων οχημάτων που είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο του χωριού, ανακόπτοντας το καταστροφικό έργο της πύρινης λαίλαπας, πριν οι φλόγες φτάσουν στα πρώτα σπίτια.

Στην πλατεία των Ψαχνών παραμένουν συγκεντρωμένοι οι κάτοικοι, στους οποίους δόθηκε η εντολή να εγκαταλείψουν προληπτικά τις οικίες τους. Μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι χωριών που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές όπως το Κοντοδεσπότι, Μακρυμάλλη, Πλατάνα, εκφράζοντας τρόμο για την εικόνα καταστροφής που θα αντικρίσουν το πρωί.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης έπεσε το ρεύμα σε αρκετά χωριά γύρω από το μεγάλο μέτωπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ προκάλεσε διακοπή ρεύματος, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα προβλήματα θα αποκατασταθούν με το πρώτο φως της μέρας.



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, ενώ μετά την εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Σταυρός, η πυροσβεστική προχώρησε και στην απομάκρυνση κατοίκων από τον οικισμό Πλατανιάς.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί αγροικίες και αυτοκίνητα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους. Περίπου στις 4 τα ξημερώματα, με τους ανέμους να έχουν κοπάσει, η εικόνα της φωτιάς στο χωριό Μακρυμάλλη ήταν πολύ καλύτερη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να πετάξουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και να προλάβουν να περιορίσουν τη φωτιά πριν ενταθούν εκ νέου οι άνεμοι, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. 

Μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, τόνισε ότι υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα, στο χωριό Μακρυμάλλη, ανάμεσα στο χωριό Κοντοδεσπότι και δυτικότερα στον οικισμό Πλατάνα. Σημείωσε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υπήρχαν ισχυροί άνεμοι. «Περιμένουμε το πρώτο φως της ημέρας με τα πτητικά μέσα να βελτιωθεί η κατάσταση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι λειτούργησαν οι αντιπυρικές ζώνες που δημιούργησαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ώστε να μην επεκταθεί η πύρινη λαίλαπα σε κατοικημένες περιοχές. Υπογράμμισε ότι καταστράφηκαν ορισμένες αγροικίες έξω από οικισμούς. Καταστράφηκαν κάποια Ι.Χ αυτοκίνητα κοντά στην ιερά Μονή Μακρυμάλλης. Πρόσθεσε ότι ένας πυροσβέστης εθελοντής μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο. 



Στην Αθήνα τα ιταλικά καναντέρ

Στη χώρα μας βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που ζήτησε η Ελλάδα.

Τα ιταλικά αεροσκάφη είναι έτοιμα ώστε με το πρώτο φως της ημέρας μαζί με τα ελληνικά να συμμετάσχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Εύβοια.

Να σημειωθεί ότι υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία, καθώς η χώρα ενημέρωσε πως τελικά δεν μπορεί να στείλει αεροσκάφη. Η Αθήνα κατέθεσε αίτημα προς την Ισπανία, το οποίο έγινε δεκτό, προκειμένου δύο ακόμα αεροσκάφη να φτάσουν από εκεί.


Μεγάλη φωτιά μαίνεται στην Εύβοια

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια, στον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων αν και οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να προστατεύσουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Φάνης Σπανός σημείωσε στον σταθμό μας ότι υπάρχουν τρία κύρια μέτωπα, στο χωριό Μακρυμάλλη, ανάμεσα στο χωριό Κοντοδεσπότι και στην πόλη των Ψαχνών και δυτικότερα στον οικισμό Πλατάνα, όπου έχει καταγραφεί νυχτερινή αναζωπύρωση.

Η περίμετρος της φωτιάς υπερβαίνει τα 11,5 χιλιόμετρα, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τα τρία χωριά, όπως και η κοινότητα Σταυρός, έχουν εκκενωθεί. Περίπου 400 κάτοικοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα Ψαχνά.

Παρά το μέγεθος της φωτιάς, που πλησίασε σπίτια σε απόσταση λίγων μέτρων, οι υλικές ζημιές είναι περιορισμένες έως τώρα. Ελαφρές εξωτερικές φθορές έχουν υποστεί λιγοστά κτήρια στο χωριό Μακρυμάλλη, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ενώ τρία αυτοκίνητα κάηκαν στην κοντινή μονή.




Οι επίγειες δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες δίχως τα εναέρια μέσα, που έχουν αποσυρθεί λόγω σκότους. Το νυχτερινό σχέδιο της Πυροσβεστικής βασίζεται σε προσομοιώσεις που έχει κάνει η υπηρεσία με ειδικό λογισμικό ώστε να εκτιμηθεί η πορεία της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανοκίνητες δυνάμεις, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στο έργο της πυρόσβεσης συμμετέχουν δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων κι ένα ερπυστριοφόρο του Ελληνικού Στρατού, συν οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.




Οι άνεμοι έχουν κοπάσει σε έναν βαθμό και προβλέπεται πως θα είναι έντασης 3 έως 4 μποφόρ κατά την διάρκεια της νύχτας.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του Στρατού, των Δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ δημιουργούν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ πως τα Ψαχνά δεν απειλούνται αλλά τα έργα προστασίας διατάχθηκε αμιγώς για προληπτικούς λόγους εάν ο αέρας αλλάξει φορά και ενισχυθεί.

Ο Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Στα Ψαχνά και ο Κώστας Μπακογιάννης