Εύβοια: Γιατί τα πυροσβεστικά αεροπλάνα επιχειρούσαν μόνο στην Ιστιαία

Σοβαρές δυσκολίες αντιμετώπισαν αργά το απόγευμα τα έξι αεροσκάφη τύπου Καναντέρ της Πυροσβεστικής που επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην κεντρική Εύβοια.

Από τις 18:30 περίπου τα αεροπλάνα σταμάτησαν τις ρίψεις νερού καθώς το μικροκλίμα που έχει δημιουργήσει η πυρκαγιά, το μεγάλο θερμικό φορτίο και οι ισχυροί άνεμοι προκαλούσαν έντονες αναταράξεις.

Χειριστές ανέφεραν ότι στις τελευταίες διαδρομές που εκτέλεσαν το φορτίο νερού που έριξαν εξατμίστηκε πριν φτάσει στο έδαφος.

Αργά το απόγευμα οι άνεμοι έπνεαν με ένταση 5 μποφόρ, όμως η φωτιά προκαλεί στροβιλισμό του αέρα, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τα εισερχόμενα αεροπλάνα.

Ωστόσο, η Πυροσβεστική αξιοποίησε τα αεροπλάνα στέλνοντάς τα στην ξεχωριστή φωτιά που είχε εκδηλωθεί στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην Ιστιαία, όπου συνέβαλαν στον δραστικό περιορισμό του μετώπου.

Στις επιχειρήσεις στην κεντρική Εύβοια συμμετέχουν σταθερά έξι πυροσβεστικά ελικόπτερα, τα οποία θα αποχωρήσουν μετά την δύση του Ηλίου.

Η φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το χωριό Μακρυμάλλης και έχει πλησιάσει τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα. Όλα έχουν εκκενωθεί.
Πηγή: skai.gr