Ανάμεσα στους «πρωταθλητές» των πνιγμών στην ΕΕ η Ελλάδα

Στις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την συχνότητα των πνιγμών βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat.

Με βάση δεδομένα του 2016 υπολογίζεται πως στην χώρα μας έχασαν την ζωή τους σχεδόν 2,5 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους, ελαφρώς χειρότερα από το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ και σαφώς χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,1 νεκροί.

’λλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ μικρότερη συχνότητα πνιγμών σε σχέση με την Ελλάδα. Ιταλία, Πορτογαλία και Μάλτα ισοβάθμησαν στην καλύτερη θέση με 0,4 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους. Στην Ισπανία το ποσοστό ήταν 0,8, καθαρά κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο.



Μακράν οι μεγαλύτερες συχνότητες θανάτου λόγω πνιγμού καταγράφηκαν στην Λιθουανία και την Λετονία, όπου έχασαν την ζωή τους 6,5 και 6,1 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους αντίστοιχα.

Ακολουθούν η Ρουμανία (3,2) και η Εσθονία (3,1), που σημαίνει ότι αριθμητικά η Βαλτική Θάλασσα είναι η πιο επικίνδυνη.

Σημειώνεται πως σε όλες της χώρες πλην του Λουξεμβούργου οι πνιγμοί των ανδρών είναι παρασάγγας περισσότεροι από των γυναικών.

Τα στοιχεία της Eurostat έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να εξουδετερώνονται οι διαφορές στο μέγεθος και στην ηλικιακή διαστρωμάτωση του πληθυσμού, που σημαίνει ότι μπορούμε να συγκρίνουμε ευθέως τα κράτη-μέλη.

Τα στατιστικά καλύπτουν θανάτους που έλαβαν χώρα μετά από κατάδυση σε θάλασσα, πισίνα, ποτάμι ή λίμνη ή πτώση σε μπανιέρα.
Πηγή: skai.gr