Επί ποδός η Τροχαία για τον Δεκαπενταύγουστο

Έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των οδηγών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, έχει θέσει σε εφαρμογή από χθες η Τροχαία σε όλη τη χώρα, βάσει ειδικού σχεδιασμού και στο πλαίσιο εντολών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Μεταξύ των δράσεων που έχει προγραμματίσει η Τροχαία, είναι αυστηροί έλεγχοι από γενικά και ειδικά συνεργεία για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Ταυτόχρονα τις κρίσιμες ώρες, και για την έξοδο και για την επιστροφή, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στα εθνικά δίκτυα.

Η απαγόρευση άρχισε από χθες το απόγευμα, ενώ για το ρεύμα εξόδου απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών και σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου, από τις 08.00 το πρωί έως τις 13.00 το μεσημέρι, καθώς και τις επόμενες μέρες ως εξής:

- Την Κυριακή 11 Αυγούστου, από ώρα 08:00 έως 13:00,

- Την Δευτέρα 12 Αυγούστου και την Τρίτη 13 Αυγούστου, από ώρα 16:00 έως 21:00 και

- Την Τετάρτη 14 Αυγούστου από ώρα 16:00 έως 23:00.

Για την επιστροφή, στο ρεύμα εισόδου των μεγάλων πόλεων τα φορτηγά δεν θα κυκλοφορούν την Πέμπτη, 15 Αυγούστου, από ώρα 16:00 έως 23:00.

Σε ό,τι αφορά τα λοιπά μέτρα της Τροχαίας, καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας περιλαμβάνουν αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, καθώς και:

- Αυξημένη αστυνομική παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

- Εντατικά μέτρα τροχαίας αστυνόμευσης στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται αυξημένη ροή διέλευσης.

- Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

- Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

- Κατά τόπο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις περιοχές όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

- Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες.

- Ενημέρωση των πολιτών, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Η Τροχαία υπενθυμίζει στους οδηγούς ότι η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Καλεί επίσης τους πολίτες να φροντίζουν πριν ταξιδέψουν να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και σε κάθε περίπτωση, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.
Πηγή: skai.gr