Πυρκαγιές: Δύο κρίσιμα μέτωπα σε Αρχαία Ολυμπία και Φθιώτιδα

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται πυρκαγιά στο χωριό Βαραδαλή του δήμου Δομοκού, στη Φθιώτιδα. Η φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα πλησίον δασικής περιοχής με πουρνάρια και βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
 
Δέκα οχήματα της πυροσβεστικής με 23 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη τύπου PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας και λίγο αργότερα άλλα δύο Καναντέρ ρίχτηκαν στη μάχη για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.
 
Μέχρι αυτή τη στιγμή η μάχη είναι κρίσιμη, καθώς οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δεν επιτρέπουν τόσο στις επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς. Ωστόσο ήδη οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται και με άλλες δυνάμεις από γειτονικούς νομούς της Θεσσαλίας.
 
Νωρίτερα είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χωριά Μαντασιά. Στην περιοχή του χωριού Μαντασιά Δομοκού η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 4 το μεσημέρι, ενώ στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και το Δομοκό, τόσο επίγειες όσο και εναέριες και την πρόλαβαν πριν αυτή επεκταθεί σε δασική έκταση.

Σε ετοιμότητα για εκκένωση του Ξηρόκαμπου

Παράλληλα ενισχύθηκαν οι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά που καίει στην περιοχή Λούβρο, στην Αρχαία Ολυμπία, ανάμεσα στα χωριά Βασιλάκι και Ξηρόκαμπος και οποία ωστόσο αυτή την ώρα δείχνει να έχει καλύτερη εικόνα.

Επιχείρησαν 112 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρου τμήματος , 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος,«τις απογευματινές ώρες υπήρξε μία αναζωπύρωση ή ένα νέο μέτωπο στην περιοχή Ξηρόκαμπος, δηλαδή περίπου 100 μέτρα από τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι στην περιοχή Λούβρο».

Όπως πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «εξαιτίας των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, μου ζητήθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής να ενημερωθούν άμεσα οι κάτοικοι της κοινότητας Ξηρόκαμπος».

«Πράγματι», συνέχισε, «ενημερώσαμε μαζί με την Αστυνομία τους κατοίκους της κοινότητας να είναι σε ετοιμότητα, ώστε αν χρειαστεί, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους».

Σε ύφεση η φωτιά στον Διόνυσο
 

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα σε δασική έκταση στην είσοδο του Γερμανικού Νεκροταφείου, στον Διόνυσο Αττικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά είναι σε ύφεση, δεν εμπνέει ανησυχία και αντιμετωπίζεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκε μια ακόμα πυρκαγιά στα Δικαστικά Μαραθώνα, αλλά σβήστηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που κινητοποιήθηκαν άμεσα.

Για την κατάσβεση της επιχειρούν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα και εθελοντές . 

Ταυτόχρονα υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά η οποία είχε εκδηλωθεί σε ξερά χόρτα στην περιοχή Νέας Ζωής Ασπροπύργου.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στο Κοκκίνω Φαρσάλων. 

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Χρήστος Σπαθούλας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η φωτιά έχει κάψει περίπου 300 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ σημείωσε πως οι δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν και επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο σημείο σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν 12 άνδρες με έξι υδροφόρα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα με 28 πυροσβέστες.

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε έκταση κοντά στο αεροδρόμιο

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί φωτιά που ξέσπασε σε έκταση κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», προς την περιοχή της Περαίας.

Στον χώρο, που βρίσκεται κοντά σε οικισμό Ρομά, καίγονται απορρίμματα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, δεν συνέτρεξε κίνδυνος για ανθρώπους ή περιουσίες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 4 πυροσβεστικά οχήματα και 10 πυροσβέστες.



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ