Κουμουτσάκος: Η Τουρκία δεν ανέστειλε την κύρια συμφωνία για το προσφυγικό

Η Τουρκία δεν ανέστειλε την κύρια συμφωνία επαναπροώθησης προσφύγων που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016, αλλά μία παλαιότερη συμφωνία που ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζεται, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως έχει επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία στην ’γκυρα κι έχει επιβεβαιώσει ότι οι επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αφορούσαν την παλιά συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, η οποία θεωρητικά ενεργοποιήθηκε το 2014.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει αναστείλει την εν λόγω συμφωνία εδώ και δύο χρόνια, σημείωσε, στο πλαίσιο των ευρύτερων διαφωνιών ανάμεσα στην ’γκυρα και στις Βρυξέλλες για το «πάγωμα» της απελευθέρωσης στην χορήγηση βίζα για είσοδο στην Ζώνη Σένγκεν.

Αντίθετα, υπογράμμισε, η Κοινή Δήλωση που υπογράφηκε τα 2016, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, παραμένει σε ισχύ και διασφαλίζει σταθερά την επαναπροώθηση αλλοδαπών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό σημείωσε πως δεν διαπιστώνει αλλαγή στην δέσμευση των δύο πλευρών για τήρηση της Κοινής Δήλωσης του 2016.

Όσον αφορά την παλιά συμφωνία επανεισδοχής, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει ισχύ, κάλεσε την ’γκυρα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την απελευθέρωση της χορήγησης θεωρήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός απέδωσε την σύγχυση σε δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία συνέδεσαν ή έμπλεξαν την συμφωνία του 2014 με αυτή του 2016.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πάντως ότι στο διάστημα μεταξύ 20 Ιουνίου και 20 Ιουλίου οι ροές προς την Λέσβο, την Σάμο και την Κω ήταν αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 3.000 άτομα.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ακολουθήσει πολιτική δημοκρατικής αυστηρότητας στο μεταναστευτικό, διότι πιστεύει σε αυστηρές λύσεις και στην ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας.

Νίκος Ανδρίτσος