Ακης Τσελέντης: Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού

Ανοικτό το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού μετά από κάποιο χρονικό διάστημα άφησε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ’κης Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με τον κο Τσελέντη ένας σεισμός με τόσο ρηχό εστιακό βάθος αναμένεται να δώσει πλούσια μετασεισμική ακολουθία, ίσως για πολλές εβδομάδες. Μάλιστα η δραστηριότητα ενδέχεται να σταματήσει και να ξεκινήσει πάλι μετά από κάποιο διάστημα δίνοντας μας έναν ισχυρό μετασεισμό σημείωσε.

«Το φαινόμενο εξελίσσεται απόλυτα φυσιολογικά», τόνισε σε κάθε περίπτωση ο κος Τσελέντης.

"Έχουμε καταγράψει στο κοντρόλ του Γεωδυναμικού, μέχρι την ώρα που μιλάμε, δεκάδες μετασεισμούς που κορυφώθηκαν με ένα μέγεθος 4.4 ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν πολλοί σεισμοί των 3 ή 2 ρίχτερ. Παρακολουθούμε το φαινόμενο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο", υπογράμμισε.

Ο κ. Τσελέντης επέμεινε στην αρχική του εκτίμηση, ότι ο ισχυρός σεισμός των 5,1 ρίχτερ που χτύπησε την Αθήνα το μεσημέρι ήταν ο κύριος σεισμός, χαρακτήρισε ωστόσο αυτή του την εκτίμηση παρακινδυνευμένη.

«Φαίνεται ότι ήταν ο σεισμογόνος χώρος που έδωσε τον σεισμό του 1999, είχε σπάσει τότε το ανατολικό κομμάτι, τώρα έσπασε το δυτικό κομμάτι το οποίο είναι πολύ μικρότερο για αυτό το λόγο εξέφρασα την εκτίμηση ότι έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί τα 5.,1 ρίχτερ επομένως κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός.»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου,δήλωσε εξοργισμένος από το γεγονός πως αν και η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρηθούν σωστά παλαιά κτίσματα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που είναι επικίνδυνα να καταρρεύσουν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης τους ή αποκόλλησης υλικών και τραυματισμών σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.

Μάλιστα υπογράμμισε πως το γεγονός πως δεν υπήρξαν μεγάλες υλικές ζημιές σήμερα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πέσουν αντικείμενα σε έναν ισχυρό μετασεισμό.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τόνισε την ανάγκη ο ΟΑΣΠ και ο δήμος να δώσει προτεραιότητα στην αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

" Τα σπίτια, ειδικά τα νόμιμα, δεν πέφτουν τόσο εύκολα," πρόσθεσε θέλοντας να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους Αθηναίους.

" Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι κινδυνεύουν περισσότερο από το εσωτερικό των σπιτιών τους," υπογράμμισε τονίζοντας πως οι πολίτες πρέπει να μεριμνούν για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων εντός του σπιτιού. ( Βαριά αντικείμενα σε τοίχους ή πάνω από παιδικά κρεβάτια, κτλπ.), είπε ο κος Τσελέντης καταλήγοντας πως οι πολίτες δεν πρέπει να ακούν Κασσάνδρες αλλά τους ειδικούς.


Πηγή: skai.gr