Χαρδαλιάς: Σε ετοιμότητα για τις επόμενες 48 ώρες ο κρατικός μηχανισμός

Παραμένει σε ετοιμότητα ο μηχανισμός και θα συνεχίσει να είναι σε ετοιμότητα όλο το 48ωρο για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της σύσκεψης από το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, εμφανίστηκε ιδιαιτέρως καθησυχαστικός μιλώντας από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Όπως τόνισε το φαινόμενο παρουσιάζει εικόνα εκτόνωσης και δεν υπάρχει ανησυχία.

Παράλληλα, δήλωσε πως στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προκειμένου να γίνει γνωστή η μετασεισμική ακολουθία και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Υπήρξαν ζητήματα που αφορούσαν ρωγμώσεις, και φερτά υλικά σημείωσε ο γγ Πολιτικής προστασίας υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η πόλη άντεξε.

Σε ότι αφόρα τις ζημιές ειδικότερα, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν.

Ενημέρωσε ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω του σεισμού στην Αττική. Αυτή την ώρα συνεδριάζουν το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση με εισήγηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής και τη συμμετοχή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Αντικείμενο των συσκέψεων είναι να γίνει αποτίμηση της κατάστασης μέχρι στιγμής και να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός για τις επόμενες ώρες.

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική βρίσκονται σε επιφυλακή το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις περιφερειακές πυροσβεστικές διευθύνσεις της Αττικής και των όμορων περιφερειών. Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ενώ σε επιφυλακή είναι και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη εάν χρειαστεί.





Πηγή: skai.gr