Πομπέο σε Δένδια: Πυλώνας σταθερότητας και σημαντικός σύμμαχος η Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο NATO, έγραψε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετά την συνάντηση που είδε στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Ο κ. Πομπέο προσέθεσε πως προσβλέπει στην συνέχιση της στενής συνεργασίας με την Αθήνα ώστε να προωθηθεί η «σταθερότητα και η ευρωστία» στην περιοχή.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε
πως ζήτησε από τις ΗΠΑ να έχουν καθαρή θέση στήριξης της Ελλάδα «όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας» και να υπάρχει «καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Προσέθεσε πως οι Αμερικανοί σημείωσαν το ελληνικό αίτημα και θα απαντήσουν.

Ο έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Πομπέο να επισκεφτεί την Αθήνα το φθινόπωρο, όπου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών. Η αμερικανική πλευρά απάντησε πως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που βλέπει θετικά και είναι πολύ πιθανό.

Πριν την συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως θα θέσει επί τάπητος την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως οι ενέργειες της ’γκυρας συνιστούν «κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Λίγες ώρες νωρίτερα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε την «βαθιά ανησυχία» των Ηνωμένων Πολιτειών για την δηλωμένη πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις σε εκτάσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία αξιώνει ως τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.

Ο κ. Δένδιας είπε στην ομογενειακή εφημερίδα ότι θα εκφράσει στον αμερικανό ομόλογό του την «εκτίμηση» της Αθήνας για την ξεκάθαρη στάση που έχει τηρήσει σε αυτό το ζήτημα.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στάθηκε επίσης στις πολύ καλές ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, αναφέροντας ότι εδράζονται σε σύμπτωση συμφερόντων αλλά και σε πολυεπίπεδους δεσμούς.

Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει πλέον αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, καθώς αυτό το φαινόμενο ανήκει σε προηγούμενες δεκαετίες και πλέον έχει «εξαλειφθεί».


Πηγή: skai.gr