Κλείσιμο

Ισχυρότατες βροχοπτώσεις σάρωσαν τη Κορινθία - Προβλήματα στις Σποράδες

Πολλές περιοχές της χώρας επλήγησαν το βράδυ από την κακοκαιρία και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες συνοδεύτηκαν από ενισχυμένους ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Η κακοκαιρία «Αντίνοος» θα επηρεάσει τη Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά, ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης, τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν στις Σποράδες και στην κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Στο «στόχαστρο» του Αντίνοου από τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη θα βρεθεί και η Αττική -κυρίως η δυτική και η βόρεια.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο νομό Φθιώτιδας θα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης σύμφωνα και με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ. Εξαιτίας της κακοκαιρίας καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ πλημμύρισαν δρόμοι.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αντίνοος», πέρασε τα ξημερώματα και από τις Σποράδες, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στη Σκόπελο. Τα στενά στο κέντρο της πόλης, πλημμύρισαν, δημιουργώντας πολλά προβλήματα, καθώς η κατηφορική κλήση στην περιοχή όπου υπάρχουν τουριστικά μαγαζιά, μάζευε τα νερά με μεγάλη ταχύτητα.

Η κακοκαιρία «Αντίνοος» πέρασε κατά τη διάρκεια της νύχτας από την Πελοπόννησο και την Φθιώτιδα, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα, με πλημμυρισμένους δρόμους στη Κορινθία, καθώς και διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Φθιώτιδας.

Πυροσβεστική: 46 κλήσεις και 9 διασώσεις στην Κορινθία

Λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κορινθίας, με εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός της Υπηρεσίας, με 37 οχήματα και 83 πυροσβέστες για παροχές βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, κινητοποιήθηκαν:

12 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Κορινθίας, 5 οχήματα από ΠΕ.ΠΥ.Δ Πελοποννήσου και 5 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.) με έναν αξιωματικό της 1ης ΕΜΑΚ

1 πεζοπόρο τμήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και 1 πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και

12 επιχειρησιακοί αξιωματικοί

Πραγματοποιήθηκε διάσωση 9 ατόμων από 5 ΕΙΧ οχήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Κορίνθου δέχτηκε 46 κλήσεις για άντληση υδάτων και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 από αυτές.


Τις ενέργειες συντονίζει ο Περιφερειακός Διοικητής Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος.

Τα ισχυρότερα φαινόμενα και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Νότιο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Κεντροδυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο.

Νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, ισχυρή κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα, καθώς έως τις 20:00 το σύστημα εντοπισμού κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 14.000 κεραυνούς πάνω από το Ιόνιο, και πάνω από 1.500 στη Δυτική Ελλάδα.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης 

Στη Στυλίδα αλλά και στην Αγία Μαρίνα προέκυψαν τα σοβαρότερα προβλήματα με διακοπή μάλιστα της ηλεκτροδότησης για μία περίπου ώρα έως και τις 7 το απόγευμα.
Καταρρακτώδης βροχή στη Λοκρίδα, αλλά και στη Λαμία χωρίς ωστόσο σημαντικά προβλήματα. Προληπτικά διεκόπη η κυκλοφορία στο πέρασμα για Ροδίτσα από τον ποταμό Ξηριά.
Τα σημαντικότερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, όπου αρκετές πέτρες έπεσαν στο οδόστρωμα και ειδικά πλησίον της Αγίας Αικατερίνης όπου χρειάστηκε να επέμβει το περιπολούν περιπολικό.

Σύσκεψη της ηγεσίας της Πυροσβεστικής 

«Η εκ νέου ενεργοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών και συνοδών φαινομένων στις περιοχές που αναμένεται να εκδηλωθούν, αποφασίστηκε σε σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Η σύσκεψη  στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε μετά την έκδοση νέου έκτακτου δελτίου πρόγνωσης καιρού από την ΕΜΥ.


Βελτίωση από την Τετάρτη

Την Τετάρτη αναμένονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, και βαθμιαία στην Κρήτη. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα στο νότιο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και πιθανώς την Εύβοια. Τις πρωινές ώρες από τα βορειοδυτικά αναμένεται σταδιακή εξασθένηση, ενώ το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια.

’νοδος της θερμοκρασίας από την Πέμπτη

Την Πέμπτη, αναμένονται στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες παροδικές νεφώσεις με τοπικούς όμβρους με σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.