Αυτοψία ΣΚΑΪ: Σωρός σκουπιδιών- άφθονη εύφλεκτη ύλη και στην Κινέτα(video)

’φθονη εύφλεκτη ύλη εντόπισε η έρευνα του ΣΚΑΙ και στην Κινέτα, η οποία πέρυσι  τέτοιες μέρες δοκιμάστηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά. 

Σε άλλες περιπτώσεις οι ευθύνες βαραίνουν τους κατοίκους και σε άλλες το δήμο, με τις δύο πλευρές μάλιστα συχνά όπως θα δούμε να έρχονται σε αντιπαράθεση.

Με σωρούς από σκουπίδια να συσσωρεύονται ακόμη και λίγα μέτρα μακριά από πολυσύχναστα σημεία στα οποία μάλιστα κυκλοφορούν παιδιά, όπως είναι η παιδική χαρά της περιοχής και την στάση του σχολικού λεωφορείου η υγειονομική βόμβα στην Κινέττα είναι αποτέλεσμα τόσο της ασυνειδησία ορισμένων όσο και με τη μη ανάληψη ευθυνών από τον δήμο και την πολιτεία.

«Τα φέρνουμε εδώ και τα πετάμε. Τι να κάνουμε; Από την στιγμή που δεν έχει ο δήμαρχος τίποτα ο δήμαρχος τα έχει παρατημένα εδώ θα μείνουνε. Ας έρθει να τα μαζέψει να μην ξαναγίνουν και να βάλει πρόστιμα» αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής για τα απορρίμματα.

Στον οικισμό Μαρούγκα, έχει δημιουργηθεί μία μικρή χωματερή με κάθε λογής εύφλεκτα υλικά. Ένα χρόνο μετά την μεγάλη φωτιά εδώ στην Κινέτα κανείς δεν φαίνεται να έχει βάλει μυαλό. 

Όπως αναφέρει η κα Πόπη Τουσουνίδη, Πρόεδρος του Συλλόγου Μαρούγκα, δείχνοντας στην κάμερα περιοχές στις οποίες πέρσι έφτασε η πυρκαγιά, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει σταλεί επιστολή στο δασαρχείο, στην αστυνομία, στον δήμο και η κατάσταση είναι αυτή.  
=
Μάλιστα σύμφωνα με την Μαργαρίτα Πρίφτη, Αντιπρόεδρο της Ομοσπονίας Συλλόγων Κινέτας, δεν είναι μόνο αυτό το σημείο. Είναι πάρα πολλά σημεία στην Κινέτα σε όλους τους δρόμους σε όλες τις περιοχές.


Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας Πολύβιος Τσίρκας τονίζοντας πως τώρα κινδυνεύουν οι οικισμοί. 

«Σε αυτό το σημείο έχει πιάσει αρκετές φορές φωτιά. Πριν κάηκε το βουνό κάηκαν πολλά σπίτια τώρα κινδυνεύουν οι οικισμοί αν θα έχουμε νέα πυρκαγιά,» τονίζει.

Βουνά από κλαδέματα, ξερά χόρτα και πευκοβελόνες έχουν σχηματιστεί σε διάφορες περιοχές της Κινέτας. 

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι σε απόγνωση.

Η Νικολέτα Καλκατζάκου, Εκλεγμένη Κοινοτική Σύμβουλος τονίζει πως μέλημα είναι να βρεθεί ένας χώρος ο οποίος θα είναι με φύλαξη για να μπορούνε να μπαίνουν κλαδέματα και όλα τα χοντρά αντικείμενα μέσα και με συνεννόηση με τον δήμο να έρχονται να τα παίρνουν.

Όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι της περιοχής η αποκομιδή των τεράστιων όγκων από κλαδέματα γίνεται με μεγάλες καθυστερήσεις. 

Ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων δικαιολογεί σε πρώτη φάση την καθυστέρηση στην αποκομιδή των υλικών εκφράζοντας πως υποχρέωση του δήμου είναι να μαζεύει μόνο τα οικιακά απορρίμματα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, επικαλείται την έλλειψη μέσων αμφισβητώντας ότι υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην αποκομιδή των κλαδεμάτων αλλά και απορριμμάτων που συνεχώς συγκεντρώνονται.

Πράγματι, ενώ το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ είναι σε εξέλιξη ένας κάτοικος της περιοχής σαν να μην συμβαίνει τίποτα προσθέτει χαρτιά και απορρίμματα σε έναν ήδη σχηματισμένο λόφο. 


Μόλις στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου έγινε σύσκεψη στην ομοσπονδία Συλλόγων Κινέτας για να ληφθούν προληπτικά μέτρα. 

Η σημερινή εικόνα στην περιοχή είναι αποκαλυπτική για όσα έγιναν και κυρίως για όσα δεν έχουν γίνει.

Πηγή: skai.gr