Twitter κατά Γιάνη για Παρίσι: Να ονόμαζε το κόμμα «ξέρεις ποιος είμαι εγώ»

Καυστική είναι η κριτική των περισσότερων χρηστών των social media για το περιστατικό που σημειώθηκε μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και ενός Γάλλου αστυνομικού, κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργήθηκε στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού.

Το «θερμό επεισόδιο» έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι χρήστες του διαδικτύου δεν φαίνεται να συγκινούνται από τις καταγγελίες του επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 περί «ξενοφοβίας και ανεγκέφαλης καταστολής» κάνοντας λόγο για ναρκισσιστική συμπεριφορά. Κάποιοι άλλοι παίρνουν το μέρος του, ενώ υπάρχουν κι αυτοί που σημειώνουν πως το επίμαχο βίντεο είναι απλώς ένα απόσπασμα και δεν καταγράφει τι προκάλεσε το περιστατικό. 

Αστυνομική καταστολή ή μήπως αριστοκρατική συμπεριφορά ενός πολιτικού έναντι ενός απλού εργαζομένου –ένστολου  ή όχι αδιάφορο- που κάνει το καθήκον του; Η απάντηση φαίνεται ότι θα δοθεί στις γαλλικές δικαστικές αίθουσες, καθώς οι δυο πλευρές έχουν αλληλομηνυθεί. 

Στη μήνυσή του ο κ. Βαρουφάκης ζητά επίσημη απολογία από τη γαλλική αστυνομία, όπως και την επίπληξη των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

«Ως Έλληνας πολίτης, κι εκλεγμένος μέλος της Βουλής των Ελλήνων, έχω υποχρέωση να διαμαρτύρομαι απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές που στοχοποιούν τον οποιονδήποτε πολίτη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ως Ευρωπαίος πολίτης, αρνούμαι να αποδεχθώ την κανονικοποίηση τέτοιων συμπεριφορών στα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδίως σε σύνορα εντός της Σένγκεν τα οποία, υποτίθεται, έχουν καταργηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Πάντως, ο αστυνομικός στο βίντεο φαίνεται να τηρεί αμυντική, κι όχι εριστική στάση, ενώ μάρτυρας έκανε λόγο στο ΑΜΠΕ για σπρώξιμο από πλευράς του πρώην υπουργού Οικονομικών.



Η επίμαχη στιχομυθία Βαρουφάκη - αστυνομικού:

- Βαρουφάκης: Ντροπιάζεις το γαλλικό έθνος. 

- Αστυνομικός: Καθόλου, καθόλου…

- Βαρουφάκης: Είσαι βίαιος και είσαι αναιδής και θέλω να μιλήσω στον προϊστάμενό σου το καταλαβαίνεις; 

- Αστυνομικός: Μετά..

- Βαρουφάκης: Όχι μετά. Τώρα! Θα πρέπει να με μετακινήσεις βίαια. Και δε σού ξαναμιλάω! Κάποιος άλλος πρέπει να έρθει να μού μιλήσει, όχι εσύ! Εσύ είσαι προβληματικό μέλος της αστυνομίας, ντροπή για το έθνος σου. 

- Αστυνομικός: Οkay.

- Bαρουφάκης: Φέρε κάποιον άλλον εδώ… Μπλόκαρες το δρόμο μου και άρχισες να με σπρώχνεις. 

- (Τρίτο άτομο) Γιατί δεν μπορείτε να φύγετε;

- Βαρουφάκης: Δε με αφήνει!  Θα κάνω ό,τι θέλω, θα πηγαίνω πάνω - κάτω... Αν θέλεις μπορείς να με σταματήσεις. Σε προκαλώ! 

Ορισμένα μόνο ενδεικτικά tweets για το «θερμό επεισόδιο»: