Το υπόμνημα Λέκκα για την φονική θεομηνία στην Χαλκιδική

Ένα υπόμνημα όπου καταγράφει τα χαρακτηριστικών των καταστροφικών φαινομένων και την απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών κατέθεσε ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας. 

Σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα τα  ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον χώρο τη Β. Ελλάδας και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική είχαν χαρακτηριστικά: 

• αιφνίδιας προσβολής 

• έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους 

• μικρής χρονικής διάρκειας 

Όπως εξηγεί το υπόμνημα του προέδρου του ΟΑΣΠ, τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις. 


Οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται, όπως αναφέρει το υπόμνημα, στις δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines).

«Σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. 

Παράλληλα επισημαίνει ότι ήταν πολύ χρήσιμη η έγκαιρη προειδοποίηση που υπήρξε από την ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο Αθηνών αλλά είναι αμφίβολο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση. Αυτός είναι ο λόγος που προτείνει να υπάρξει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης. 

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης.