Μετράει τις πληγές της η Χαλκιδική μετά τη φονική καταιγίδα

Αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα η ηλεκτροδότηση στη Χαλκιδική, μετά την φονική κακοκαιρία που σάρωσε την περιοχή, δίνουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, με το έργο τους να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας των εκτεταμένων ζημιών που έχουν σημειωθεί σε πυλώνες.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής ’μυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, τις προσπάθειες του ΔΕΔΔΗΕ συνδράμουν δυνάμεις του στρατού με γεννήτριες.

Η γραμμή υψηλής τάσης που στέλνει ρεύμα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής έχει υποστεί πολλαπλές βλάβες με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη περιοχή να μην έχει καθόλου ρεύμα.

Την ίδια ώρα στο δεύτερο πόδι και σε περιοχές της Θράκης τα προβλήματα επικεντρώνονται στη χαμηλή τάση με τις εκτιμήσεις των τεχνικών της ΔΕΗ να μιλούν για μερική αποκατάσταση μέχρι το βράδυ. Σημειώνουν ωστόσο ότι το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στο σύνολό της θα έχει επιλυθεί μέχρι το Σάββατο.

Ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με το στρατό, θα μεταφέρει ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ούτως ώστε εάν καθυστερήσει η αποκατάσταση των βλαβών να πάρουν ρεύμα από αυτά.

Παράλληλα, συνεργεία της Περιφέρειας και του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών, ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δοθεί εντολή σε κλιμάκια του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν σε άμεση καταγραφή των καλλιεργειών που έχουν πληγεί στην περιοχή.

Εκτεταμένες είναι και οι ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της περιοχής, χωρίς να μπορείς να υπολογιστεί σε αυτή τη φάση το κόστος της καταστροφής.

Από το πέρασμα της φονικής καταιγίδας έχασαν της ζωή τους μία γυναίκα από τη Ρουμανία 54 ετών και ο 8χρονος γιος της στα Νέα Πλάγια όταν ξεκόλλησε υπαίθρια στέγη σε ταβέρνα και τους καταπλάκωσε.

Στη Σωζόπολη, αυτοκινούμενο τροχόσπιτο ανατράπηκε από τη σφοδρότητα των ανέμων με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από την Τσεχία, ενώ στην Ποτίδαια καταπλακώθηκαν από δέντρο ένας 39χρονος Ρώσος τουρίστας και ο δυο ετών γιος του.

Ταυτόχρονα o 62χρονος ψαράς, που ήταν αγνοούμενος, εντοπίστηκε νεκρός.

Το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκε η σορός ενός ακόμα ανθρώπου έξι ναυτικά μίλια από την ακτή, ανάμεσα στη Σωζόπολη και την Καλλικράτεια, χωρίς να έχει ακόμα ταυτοποιηθεί.

Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 23 άτομα, οι δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση με μια 72χρονη γυναίκα να βρίσκεται διασωληνωμενη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.

Η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, ο Αθανάσιος Καλτσάς.

Όπως ανέφερε από το συγκεκριμένο κέντρο υγείας πέρασαν περίπου 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την πυροσβεστική, στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας, στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 140 πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή ενισχύσεις από τη Δυτική Μακεδονία με οκτώ πυροσβέστες και τέσσερα οχήματα.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει δεχθεί πάνω από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής.

Σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.