Διαβατήριο για αποφυλακίσεις τρομοκρατών ο νέος Ποινικός Κώδικας

Αποκορύφωμα των επικρίσεων και των ευνοϊκών διατάξεων χαρακτηρίζεται ο νέος Ποινικός Κώδικας από τους νομικούς που είχαν προειδοποιήσει ήδη πριν την ψήφισή του για το ότι ανοίγει το δρόμο για αποφυλακίσεις μελών της 17Ν.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πιθανή, έστω και υπό όρους, έξοδο τρομοκρατών από τις φυλακές. Αύριο το πρωί, αν θελήσουν μπορούν να κάνουν αίτηση και να ζητήσουν να βγουν γιατί έχουν εκτίσει 17 χρόνια στη φυλακή.

Ο νέος ποινικός κώδικας τους επιτρέπει επίσης να πάνε στο σπίτι τους με βραχιολάκι κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν μέχρι σήμερα όσοι είχαν τρομοκρατική δράση.

Ακόμα και οι καταδικασμένοι για στυγερές δολοφονίες μπαίνουν σύμφωνα με τον νόμο στο ίδιο σακί και μπορούν να κάνουν αίτηση.

Τον Σεπτέμβρη θα μπορεί να κάνει αίτηση αποφυλάκισης και ο αρχιεκτελεστής της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 11 φορές ισόβια.

Λύση από την επόμενη κυβέρνηση;

Στο ερώτημα αν μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη για να μην βγουν από τη φυλακή οι τρομοκράτες, οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο καθώς οι διατάξεις παράγουν αποτελέσματα ακόμα και αν ο κώδικας ισχύσει για ένα δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται σειρά δικονομικών διατάξεων από την επόμενη κυβέρνηση για να μπορέσουν να περιοριστούν οι συνέπειες του νέου Π.Κ..

Εν τω μεταξύ, προκύπτουν ερωτήματα και προβληματισμοί για την πρόθεση της κυβέρνησης και την αιτιολογική βάση του νόμου. Γιατί να μην εξαιρεθούν οι τρομοκράτες που έχουν καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια;

Αντιδράσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Από τη ΝΔ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μαστρογεωργίου έκανε λόγο για απαράδεκτες μειώσεις ποινών.

Τόνισε ότι η ΝΔ, με την εμπιστοσύνη των πολιτών στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα τροποποιήσει τα "προβληματικά" άρθρα του Ποινικού Κώδικα που αφορούν θέματα βαριάς εγκληματικότητας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε ότι δημιουργείται ένα αίσθημα ατιμωρησίας στον ελληνικό λαό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές την επόμενη ημέρα, ώστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προστασία του πολίτη.

Πηγή: skai.gr