Κλείσιμο

BBC: Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι Έλληνες ψηφοφόροι στρέφονται στη ΝΔ

Ειδικό ρεπορταζ-αφιέρωμα στην Ελλάδα και στους νέους δημοσιεύει σήμερα το BBC με τίτλο «Γιατί οι απογοητευμένοι νέοι ψηφοφόροι γίνονται πιο συντηρητικοί», με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής.

Μετά από συνομιλίες της με διάφορους νέους Έλληνες η δημοσιογράφος Τζέσικα Μπέιτμαν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κυνισμός και ο συντηρητισμός των νέων στη χώρα μας προέκυψε μετά τα χρόνια της «επαναστατικής ρητορικής», η οποία δεν συνοδεύτηκε από κάποια ορατή αλλαγή.

Το BBC αναφέρεται στο παράδειγμα του Τάσου Σταυρίδη ο οποίος, όπως και πολλοί νέοι Έλληνες, σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Ελλάδα, μόλις τελειώσει το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες.
«Η χρηματοπιστωτική μας κρίση προχώρησε πολύ περισσότερο από ό, τι περιμέναμε και είμαστε τόσο εξαντλημένοι», αναφέρει στο BBC ο 22χρονος.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η γενιά των νέων έχει επηρεαστεί σοβαρά από τη δεκαετή οικονομική κρίση της Ελλάδας ενώ προσθέτει ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων φτάνει σχεδόν το 40% και ότι από το 2010 περίπου 400.000 απόφοιτοι έχουν μεταναστεύσει.

«Οι περισσότεροι φίλοι μου σχεδιάζουν να φύγουν καθώς στην Ελλάδα οι μισθοί είναι τόσο χαμηλοί και η οικονομική κατάσταση τόσο άσχημη», διαμαρτύρεται ο κ. Σταυρίδης.

Στις εκλογές της Κυριακής, οι νέοι άνθρωποι όπως ο Σταυρίδης δεν θα ψηφίσουν ένα ριζοσπαστικό κόμμα με προσανατολισμό τη νεολαία, όπως το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει η Μπέιτμαν, σημειώνοντας πως στις ευρωεκλογές του Μαΐου «η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 24 ετών (30,5%) στήριξε τη Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα που θεωρείται ευρέως υπεύθυνο για την κρίση που εξακολουθεί να τους επηρεάζει».

O κ. Σταυρίδης αναφέρει ότι θεωρεί υπεύθυνο και τον ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση και ότι πιστεύει πως ο Μητσοτάκης έχει κάνει πολλές αλλαγές. «Συμφωνώ με το οικονομικό σχέδιο που έχει η ΝΔ και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση», τονίζει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η 19χρονη Ζωή Μπαμπάολου από τη Θεσσαλονίκη εκτιμά ότι ίσως τώρα είναι καλύτερη ώρα για «επιστροφή σε κάτι πιο ασφαλές». «Την τελευταία φορά που η οικογένειά μου υποστήριξε την αριστερά, τελικά ήταν πολύ χειρότερα», σχολιάζει εξηγώντας ότι οι γονείς της αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ψηφίσαμε για την ιδεολογία το 2015 και δεν είδαμε αλλαγές, οπότε ενδιαφέρομαι περισσότερο για τα οικονομικά μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και δεν ελπίζουν πια, καταλήγει το εκτενές δημοσίευμα του BBC.


Πηγή: skai.gr