Κλείσιμο

Κατρούγκαλος - ΕΣΕΠ: Η ΕΕ έχει τη βούληση για μέτρα σε βάρος της Άγκυρας

Κενό από πλευράς ουσιαστικού περιεχομένου χαρακτήρισαν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής το σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Στελέχη της ΝΔ απέδωσαν κυρίως σημειολογική σημασία στην σύγκληση του Συμβουλίου, σημειώνοντας πως έχει αξία να διαμηνύουμε στην Άγκυρα πως ο ελληνικός πολιτικός κόσμος ενημερώνεται θεσμικά για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Από πλευράς ουσίας όμως, προσέθεσαν, δεν έμαθαν τίποτε που δεν ήταν ήδη γνωστό από δηλώσεις και συνεντεύξεις στον Τύπο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στελέχη του ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας αιχμηρά πως το Συμβούλιο συγκλήθηκε πρωτίστως για επικοινωνιακούς λόγους.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης Ανδρέας Λοβέρδος ανέβασε τους τόνους μετέπειτα, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως γνώριζε για σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από το 2018 αλλά έμεινε άπραγη επί επτά μήνες. Άφησε επίσης αιχμές και για την διαχείριση των ελληνοτουρκικών συζητήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Θλιβερή παραφωνία» χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του κ. Λοβέρδου στο ΕΣΕΠ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αποδίδοντας στο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ απόπειρα αυτοπροβολής.

Με ξεχωριστή ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ υποστήριξε πως στο Συμβούλιο ο κ. Κατρούγκαλος «αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική διπλωματία τους τελευταίους μήνες».

«Υπάρχει βούληση για κυρώσεις στην Τουρκία»

Σύμφωνα με διαρροές, κατά την συνεδρίαση ο κ. Κατρούγκαλος επαναβεβαίωσε την εκτίμηση της Αθήνας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την βούληση να υιοθετήσει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην οδό της προκλητικότητας.

Κατά τις ίδιες πηγές το σχόλιο του ΥΠΕΞ έγινε ως απάντηση σε ερωτήματα που έθεσε η αντιπροσωπεία της ΝΔ, ώστε να δοθούν σαφείς απαντήσεις για θέματα που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται μετά τις εκλογές του Ιουλίου.

Στελέχη της ΝΔ εκτίμησαν πάντως πως η Άγκυρα δεν θα ξεπεράσει το κατώφλι της λογικής με ενέργειες που θα οδηγούσαν σε θερμό επεισόδιο, καθότι θα ήταν επιζήμιο για την ίδια.

Διευκρίνισαν πάντως ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα ενσωματώσει την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στην ευρύτερη συμπεριφορά του.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης