Άμεση επαναλειτουργία της Χάλκης ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία

Νέο μήνυμα στην Τουρκία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ετήσια έκθεση για τις θρησκευτικές εταιρείες, που αφορά το 2018, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως η τουρκική κυβέρνηση «εξακολουθεί να περιορίζει τις προσπάθειες των θρησκευτικών μειονοτήτων να εκπαιδεύσουν κληρικούς».

Κάνει ειδική αναφορά στην Χάλκη, επισημαίνοντας πως η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της Άγκυρας, που υπάγεται στην προεδρεία, έχει ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή ισλαμικού εκπαιδευτικού κέντρου στο ίδιο νησί.

Η Ουάσιγκτον παροτρύνει την Τουρκία για την «άμεση επαναλειτουργία» της Χάλκης, δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ειδικός πρεσβευτής των ΗΠΑ για την διεθνή θρησκευτική ελευθερία, Σαμ Μπράουνμπακ, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να επιτρέψει το άνοιγμα της Χάλκης.

Η Σχολή παραμένει κλειστή από το 1971. Η λειτουργία της διακόπηκε κατόπιν απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατά της λειτουργίας ιδιωτικών σχολών ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ είχε προηγηθεί αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην γειτονική χώρα.

Ο κ. Πομπέο στάθηκε και σε σημεία τριβής ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, κάνοντας μνεία στον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατήθηκε επί σχεδόν δύο χρόνια σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία ότι δρούσε ως κατάσκοπος και υποστήριξε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Απελευθερώθηκε μετά από την άσκηση μεγάλων οικονομικών και διπλωματικών πιέσεων από τις ΗΠΑ. 

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ απέδωσε την «άδικη φυλάκιση» του πάστορα στην θρησκευτική πίστη του, ενώ επισήμανε πως η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να επιδιώκει την απελευθέρωση προξενικού τοπικού προσωπικού της που έχει συλληφθεί από τις τουρκικές Αρχές.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα συνδέσει το άνοιγμα της Χάλκης με την παραχώρηση ανταλλαγμάτων από την πλευρά της Ελλάδας.

Πηγή: skai.gr