Ο Λυκαβηττός αναμορφώνεται. Τι αλλάζει στον ιστορικό λόφο της Αθήνας

Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της παρέμβασης στον Λυκαβηττό αποτελεί η έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, για την εκκίνηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου Λυκαβηττού. 

«Για τη δημιουργία ενός σημείου αναφοράς στην πόλη των Αθηνών με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, παιδαγωγικό και διαδραστικό χαρακτήρα», όπως σημείωσε εισηγούμενη το θέμα η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) για τον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου Λυκαβηττού, συνολικού προϋπολογισμού 227.244 ευρώ.

Η κ. Κυπριανίδου μίλησε για πολλαπλά οφέλη από την υλοποίηση του έργου τονίζοντας ότι θα συμβάλει στην ανάδειξη της αισθητικής αξίας του Λόφου του Λυκαβηττού ως διατηρητέου μνημείου και στην αναβάθμισή του ως σημαντικού δημόσιου χώρου αναψυχής, ανοιχτού και επισκέψιμου όλο το 24ωρο. 

Πρόσθεσε ότι ο Λόφος του Λυκαβηττού αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μητροπολιτικό χώρο πρασίνου και παρά την υποβαθμισμένη σημερινή εικόνα του συνεχίζει να «αποτελεί περιβαλλοντικό πόλο αναψυχής τοπικής αλλά και υπερτοπικής σημασίας, τόσο για τους κατοίκους των γύρω περιοχών όσο και για τους επισκέπτες τουρίστες».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών υπήρξε βασική προτεραιότητα της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής. 

«Με σειρά παρεμβάσεων ενεργοποιήσαμε κτίρια τοπόσημα, άξονες και χώρους όπου οι πολιτιστικές δράσεις έχουν ισχυρό αντίκτυπο στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό, στην αρχιτεκτονική και στην εκπαίδευση. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η αποκατάσταση του Θεάτρου του Λυκαβηττού και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, που στοχεύουν στην ανάδειξη του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και ιστορικού τοπίου της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εγκρίνει από το 2018 την ένταξη στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής:

Την ενίσχυση - αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του Θεάτρου Λυκαβηττού, προϋπολογισμού 1,984 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2018 και τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου του Θεάτρου, τον Οκτώβριο του 2018.

Μετά το πράσινο φως για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και καθώς ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση της μελέτης και η λήψη όλων των απαραίτητων αδειών αναμένεται προσεχώς να δημοπρατηθεί και το έργο αποκατάστασης του Θεάτρου, που παραμένει κλειστό από το 2008.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ