Μετά από τέσσερα χρόνια ξεκίνησαν οι απολογίες στη δίκη της ΧΑ

Άρχισαν σήμερα οι απολογίες των κατηγορουμένων στην πολύκροτη δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της δίκης.

Πρώτος κατέθεσε ο Ιωάννης Άγγος, μέλος της οργάνωσης της Νίκαιας, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο εντόπισε τον Παύλο Φύσσα σε καφετέρια της περιοχής και ειδοποίησε ομάδες μελών και στελεχών της ΧΑ. Ο Φύσσας καταδιώχτηκε και τελικά δολοφονήθηκε άγρια από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ο Ιωάννης Άγγος, μετά από «βροχή» ερωτήσεων της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρίας Λεπενιώτου, παραδέχθηκε πως έκανε το κρίσιμο τηλεφώνημα που κινητοποίησε την ομάδα Χρυσαυγιτών, η οποία καταδίωξε τον Φύσσα και την παρέα του την νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, οδηγώντας στην στυγερή δολοφονία του μουσικού.

Ο Άγγος αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν το επίμαχο βράδυ, όταν βρέθηκε στην καφετέρια Κοράλλι, δίπλα στην παρέα του μουσικού, και στις συνθήκες που τον οδήγησαν στο κρίσιμο τηλεφώνημα.

Αρχικά ο Άγγος είπε πως όλα τα τηλεφωνήματα ήταν προς μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, όπου ήταν και ο ίδιος μέλος, και αφορούσαν είτε τον αγώνα ποδοσφαίρου που εκτυλισσόταν είτε κάποια θέματα ενόψει της ίδρυσης Σωματείου στην Ζώνη του Περάματος.

Είπε επίσης ότι εξαιτίας της λεκτικής επίθεσης που δέχθηκαν στην καφετέρια από την παρέα του Φύσσα αποφάσισαν να φύγουν μετά το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα. Υποστήριξε ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα άκουσε από το σπίτι του φασαρία και «τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα», οπότε κατέβηκε κάτω.

Εκεί έμαθε, όπως είπε, από αστυνομικό της ΔΙΑΣ πως «μαχαίρωσαν ένα παλικάρι και έχουν πιάσει κάποιον Ρουπακιά». Τότε γύρισε σπίτι και τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη να τον ρωτήσει για τον Ρουπακιά γιατί τον ήξερε. Σύμφωνα με τον Άγγο, ο Πατέλης δεν γνώριζε τίποτα.

Χρειάστηκαν δεκάδες ερωτήσεις της προέδρου μέχρι τελικά ο κατηγορούμενος να παραδεχτεί ότι όσο ήταν στην καφετέρια τηλεφώνησε στον συγκατηγορούμενο του Ιωάννη Καζαντζόγλου, στέλεχος της τοπικής Νίκαιας, για να του πει πως «είναι κάποιοι που μας ενοχλούν και θα φύγουμε».

Η παραδοχή αυτή θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση, καθώς σύμφωνα με την δικογραφία το επίμαχο τηλεφώνημα προκάλεσε την κινητοποίηση του Τάγματος Εφόδου που πήγε στο Κοράλλι και καταδίωξε τον Φύσσα.

Από την ανάλυση των τηλεφωνημάτων φαίνεται πως ο Καζαντζόγλου κάλεσε τον Πατέλη αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Άγγου.

Εκείνος με την σειρά του ειδοποίησε τον βουλευτή Νίκαιας Ιωάννη Λαγό. Αμέσως μετά φαίνεται να αποστέλλεται ομαδικό μήνυμα προς τα μέλη της οργάνωσης να πάνε στα γραφεία της Νίκαιας.

Η απολογία συνεχίζεται αύριο.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου