Πάολα: Ποια είναι η τρανσέξουαλ ακτιβίστρια υποψήφια του Βαρουφάκη (pics)

Μία από τις υποψηφιότητες του Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη στις εθνικές εκλογές για την Α Αθήνας ξεχωρίζει, καθώς πρόκειται για την τρανσέξουαλ ακτιβίστρια, Πάολα Ρεβενιώτη. 

Η Πάολα Ρεβενιώτη που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της μέσω της σελίδας της στο Facebook συμμετείχε σε βουλευτικές εκλογές και το 1990 ως υποψήφια των Οικολόγων Εναλλακτικών.

Η Πάολα Ρεβενιώτη, γνωστή ως Πάολα ήταν γεννημένη ως Παύλος Ρεβενιώτης. Γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Εισήχθη στη σχολή Πολεμικού Ναυτικού σε ηλικία 13 ετών, απ' όπου αποπέμφθηκε 3 χρόνια μετά.

Μετακόμισε στην Αθήνα, όπου ασχολήθηκε με τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, συμμετέχοντας αρχικά στο Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ). Αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες προσωπικότητες του ελληνικού ΛΟΑΤ κινήματος.


Από το 1980 συχνά συμμετείχε αλλά και οργάνωνε διαμαρτυρίες ενάντια στην περιθωριοποίηση, την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία, πάλεψε σκληρά για την ισότητα των ΛΟΑΤ και την κοινωνική και σεξουαλική τους απελευθέρωση. Εξέδωσε το περιοδικό Κράξιμο από το 1982 ως το 1993, προβάλλοντας άρθρα σχετικά με τα διεθνή και εγχώρια πολιτικά και κοινωνικά κινήματα αλλά και τις διεκδικήσεις ομοφυλόφιλων πολιτών. 

Επιπλέον φιλοξενούσε μοναδικές συνεντεύξεις ανθρώπων του πνεύματος δίπλα από καλλιτεχνικές φωτογραφίες γυμνών αγοριών, που άφησαν εποχή, συνοδεύτηκαν όμως και από συλλήψεις και δικαστήρια. Το 1985 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Σαλτάρισμα στις εκδόσεις Σιγαρέτα.  Το 1990 συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια των Οικολόγων Εναλλακτικών, ενώ παράλληλα βοήθησε και για την καταπολέμηση του AIDS ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη το ξεκίνημα της Ελληνικής ομάδας του διεθνούς ακτιβιστικού οργανισμού ACT UP.

Το 1996 συζητήθηκε το όνομά της ως υποψήφια βουλευτής των Ελλήνων Οικολόγων, μια υποψηφιότητα που τελικά δεν ευόδωσε λόγω εσωκομματικών (τρανσφοβικών) αντιδράσεων.  Διοργάνωσε ένα από τα πρώτα ελληνικά Gay pride, στο πρώτο από τα οποία συμμετείχαν και οι Στέρεο Νόβα, το 1992 στο λόφο του Στρέφη στην Αθήνα. Το 2003 εξελέγη πρόεδρος του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί Τρανσέξουαλ Ελλάδος (ΣΑΤΤΕ), μέσω του οποίου έδρασε υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων.


Το 2008 συμμετείχε στο συλλογικό έργο "Η ιστορία του λεσβιακού, γκέι, αμφί και τρανς κινήματος στην Ελλάδα: μια πρώτη αποτίμηση" (εκδόσεις Futura), το οποίο προέκυψε από συζήτηση που έλαβε χώρα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας - Athens Pride και στην ταινία μικρού μήκους «Κι αν είναι αλήθεια;». 

Από το 2011 ασχολείται με τη δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ, κυρίως ακτιβιστικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με διάφορους νέους κινηματογραφιστές, κάτω από την επωνυμία 'ThePaolaProject' και ThePaolaTeam. Παράλληλα καλύπτει με ρεπορτάζ της διάφορα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας.
Τον Ιανουάριο του 2013 προχώρησε με τη βοήθεια του αρχιτέκτονα και επιμελητή τέχνης Ανδρέα Αγγελιδάκη στην πρώτη της ατομική έκθεση στην γκαλερί The Breeder, παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό συλλεκτικό υλικό, ερωτικού, ιστορικού, κοινωνικοπολιτικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα ως πρώτη Ελληνίδα τρανς καλλιτέχνιδα παραχώρησε συνεντεύξεις στο αμερικάνικο συλλεκτικό περιοδικό CANDY και στο βρετανικό περιοδικό Dazed.

Από τον Οκτώβριο του 2013 εκθέτει τη φωτογραφική της συλλογή στην περιοχή Σόχο του Λονδίνου. Το 2014 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο Καλιαρντά, το οποίο έχει προβληθεί σε πολλούς χώρους, μεταξύ αυτών στις Νύχτες Πρεμιέρας, στο Εθνικό Θέατρο και στο φεστιβάλ Globale του Βερολίνου.

Με πληροφορίες από το Wikipedia