Πανελλήνιες: Αυτές είναι οι απαντήσεις στα Μαθηματικά και τα Αρχαία

Κλιμακούμενης δυσκολίας χαρακτηρίζονται τα θέματα στα Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και μέτριας δυσκολίας τα θέματα στα Αρχαία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών).

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος χαρακτηρίζει τα θέματα στα Αρχαία «σε γενικές γραμμές κατανοητά και αναμενόμενα». Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, το διδαγμένο κείμενο αντιστοιχούσε στην ενότητα 3 από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και οι ερωτήσεις που το συνόδευαν ήταν κατανοητές και σαφείς. Το παράλληλο μεταφρασμένο κείμενο που δόθηκε για συγκριτικό σχολιασμό ήταν απόσπασμα από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και υπήρχε στο σχολικό βιβλίο. 

Παράλληλα η ΟΕΦΕ τονίζει ότι το αδίδακτο κείμενο, το απόσπασμα από τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα, δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία του, ενώ η νοηματική ερώτηση που ζητήθηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις σύμφωνα με την φιλοσοφία του νέου προγράμματος σπουδών που είχε ανακοινωθεί, ήταν εύστοχα διατυπωμένη, με προφανή απάντηση. 

Η ΟΕΦΕ σχολιάζει ότι τα θέματα των Μαθηματικών ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, εξέταζαν μεγάλο εύρος της ύλης και απαιτούσαν αρκετό χρόνο. Το πρώτο θέμα έχει στοιχεία που απαιτούν πολύ καλή γνώση και κατανόηση της θεωρίας και το δεύτερο θέμα κρίνεται από την ΟΕΦΕ βατό και διαφοροποιείται λίγο από τα δεύτερα θέματα των τελευταίων τριών ετών. 

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, το τρίτο θέμα ήταν απαιτητικό ιδιαίτερα στα δύο ερωτήματα του, Γ3ii, Γ4 και το τέταρτο θέμα απαιτούσε κατανόηση εννοιών, κριτική σκέψη και αφορούσε καλά προετοιμασμένους μαθητές. 

Διαβάστε τις απαντήσεις στα θέματα των Αρχαίων

Διαβάστε αναλυτικά τις απαντήσεις στα θέματα των Μαθηματικών 

Διαβάστε αναλυτικά τα θέματα στα Αρχαία

Διαβάστε αναλυτικά τα θέματα στα Μαθηματικά